Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul a amânat prin OUG amânarea creșterii alocațiilor / POLITICĂ: Dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură, marți / POLITICĂ: Votul pentru noul Avocat al Poporului a fost amânat până după decizia CCR din 29 iunie / Fabian Gyula a fost validat deja în comisiile juridice / ANM / Cod Roșu și Portocaliu de caniculă și furtuni în jumătatea de vest a țării / Cod Galben în rest /

Breaking News:

UPDATE! ANAF, închis non-stop. Declarația unică, în pericol!

UPDATE: Site-ul ANAF pare să-și fi revenit, miercuri, dar funcționează cu sincope.

Declarația unică NU poate fi depusă la ANAF – deși mai sunt doar 9 zile până la termenul limită -, iar motivul este binecunoscut încă de anul trecut: Spațiul Privat Virtual (SPV) nu funcționează!

Spațiul Privat Virtual (SPV) este SINGURUL canal prin care se depune declarația unică, până la 15 martie, în condițiile în care anul acesta nu se mai poate depune nimic la ghișeu.

Se mai poate depune pe site-ul e-guvernare.ro, dar numai cu semnătură electronică calificată.

Însă SPV nu funcționează de două zile. Două mari categorii de contribuabili se află în imposibilitatea de a depune declarația unică, potrivit Codului fiscal: cei care au obținut în 2018 venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, chirii, investiții etc. – pentru care trebuie făcute acum regularizări -, și pentru cei care au început deja să obțină astfel de venituri în 2019 și care își fac o estimare pentru acest an.

Pe sistemul SPV, Fiscul a cheltuit milioane de euro.

Iată cum se repartizează și se calculează impozitarea dividentelor, conform normelor legale pe anul 2019

Dividendele reprezinta distribuirea in bani sau in natura catre actionarii unei companii, prin care acestia beneficiaza direct de profitul obtinut, ca urmare a investitiei lor. Afla din articolul de mai jos cum sunt calculate si distribuite dividendele, dar si cum sunt impozitate, la zi cu ultimele modificari.

 • Ce sunt dividendele, cum si cand sunt distribuite
 • Cum este reglementata legal plata dividendelor
 • Cum sunt calculate si impozitate dividendele, obligatii si exceptii
 • Declararea veniturilor primite din dividende, din Romania si din strainatate
 Ce sunt dividendele, cum si cand sunt distribuite

Orice persoana, fizica sau juridica, poate sa beneficieze de plata dividendelor, in conditiile in care detine actiuni (titluri de participare) la o companie.

Dividendele reprezinta, mai exact, o parte din profitul realizat de o companie (societate pe actiuni) care este distribuit actionarilor. Astfel, investitorii pot beneficia in urma profitului ridicat inregistrat de compania la care sunt actionari.

Alte tipuri de venituri care pot fi asimilate dividendelor sunt:

 • suma platita peste pretul pietei de persoana juridica pentru anumite bunuri sau servicii achizitionate de la un actionar, in cazul in care acea suma nu a fost supusa impozitului pe profit sau pe venit;
 • suma platita de persoana juridica pentru servicii sau bunuri furnizate in favoarea unui actionar, in cazul in care plata facuta de persoana juridica este in folosul sau personal.

Exista, totodata, si cateva exceptii. Conform reglementarilor Codului Fiscal, nu intra in categoria dividendelor:

 • o distribuire de titluri de participare noi sau majorarea valorii nominale a titlurilor de participare existente, ca urmare a unei opera?iuni de majorare a capitalului social, potrivit legii;
 • distribuirea in bani sau in natura care a fost efectuata in cazul lichidarii persoanei juridice;
 • distribuirea in bani sau in natura care a fost efectuata in cazul reducerii de capital social constituit de participanti;
 • distribuirea de prime de emisiune in mod proportional cu partea care ii revine fiecarui participant;
 • distribuirea efectuata in cazul dobandirii sau rascumpararii titlurilor de participare proprii de catre persoana juridica.

E important de mentionat ca, daca pana acum plata dividendelor se facea doar o data pe an, de la data de 15.07.2018, societatile comerciale infiintate in baza Legii nr. 31/1990 pot distribui dividende trimestrial. Repartizarea trimestriala este optionala si poate fi facuta in cursul exercitiul financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, sub urmatoarele conditii:

 • companiile care opteaza pentru distribuirea trimestriala trebuie sa intocmeasca situatii financiare interimare, aprobate de Adunarea Generala a Actionarilor sau Asociatilor (AGA);
 • repartizarea trimestriala a profitului catre actionari poate fi facuta in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventuale profituri reportate si sume retrase din rezervele disponibile in acest stop, din care trebuie scazute pierderile reportate si sume depuse in rezerve;
 • in cazul in care exista pierderi reportate din anii anteriori, suma care poate fi distribuita sub forma de dividende se diminueaza si doar profitul ramas poate fi distribuit. Este recomandat ca, mai intai, sa fie acoperite pierderile contabile si abia apoi sa se efectueze repartizarea dividendelor.
 • sumele aferente repartizarilor interimare de dividende trebuie inregistrate in contabilitate drept creante fata de actionari sau asociati;
 • dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, se inregistreaza regularizarea sumelor distribuite in cursul anului;
 • situatiile financiare interimare sunt supuse auditului, in cazul in care persoanele care le intocmesc opteaza pentru auditarea lor sau au obligatia de auditare a situatiei financiare anuale;
 • situatiile financiare interimare sunt supuse verificarii de cenzori, in cazul in care acestea fac obiectul verificarii de catre cenzori;
 • dividendele care sunt repartizate si platite in plus in cursul anului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiei financiare anuale. Restituirea este obligatorie pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial.

Valoarea si distribuirea dividendelor sunt stabilite de Adunarea Generala a Asociatilor. Daca firma opteaza pentru distribuirea anuala de dividende, se va intruni Adunarea Generala a Asociatilor, la cel mult cinci luni dupa ce s-a incheiat exercitiul financiar. Plata dividendelor se face in baza unei hotarari de distribuire.

In cazul in care compania nu are suficiente lichiditati la momentul platii dividendelor, poate fi intocmita hotararea de distribuire, insa plata se va face la o data ulterioara.

Nu este necesar sa fie distribuita toata valoarea profitului catre actionari, iar sumele care raman nedistribuite pot fi folosite pentru alte cheltuieli sau investitii. Dividendele nedistribuite se prescriu dupa trei ani. In 2018, de exemplu, poti distribui profitul obtinut in anii 2017, 2016 si 2015.

Totodata, nu pot fi distribuite dividende din profituri fictive sau in cazul in care compania inregistreaza pierderi.

Dupa ce sunt lamurite toate aspectele, Adunarea Generala a Asociatilor depune o hotarare la Oficiul Registrului Comertului, in termen de 15 zile de la data emiterii ei, in conformitate cu prevederile legale. Aceasta hotarare este mentionata in registru si este publicata apoi in Monitorul Oficial.

De retinut faptul ca aceasta hotarare poate constitui titlu executoriu, in baza careia actionarii pot sa ceara executarea silita a societatii .

Cum este reglementata legal plata dividendelor

Distribuirea dividendelor este reglementata prin Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale. Dispozitiile speciale pentru emitentii de pe Bursa de Valori (BVB) sunt reglementate prin Legea nr. 297/2004 si prin Regulamentul CNVM 1/2006.

In general, dividendele sunt platite de companiile care au o cifra de afaceri mare si care pot sa sustina aceste plati sau de companiile care nu au planificat alte investitii majore pe termen scurt.

De retinut faptul ca firmele private nu sunt obligate sa distribuie dividende actionarilor, in timp ce firmele de stat au obligatia, prin lege, sa distribuie mai mult de 50% din profitul obtinut sub forma de dividende. In companiile private, decizia de a distribui dividende ramane la latitudinea consiliului de administratie sau a Adunarii Generale a Asociatilor.

Cum sunt calculate si impozitate dividendele, obligatii si exceptii

Calcularea si plata impozitului pe venit din dividende fac parte din responsabilitatile platitorului de venit. Dividendele sunt calculate ca intreg si apoi sunt impartite actionarilor in functie de valoarea procentuala a actiunilor (cota de participare) detinuta. Astfel, daca un actionar detine 30% din totalul actiunilor companiei, acesta va primi 30% din valoarea totala a dividendelor distribuite.

In ceea ce priveste impozitarea veniturilor din dividende, acestea sunt impozitate conform Codului Fiscal, cu modificarile aduse prin OUG nr. 79/2017, astfel:

 • 5% din valoarea totala a venitului brut;
 • plus 10% pentru plata contributiilor la asigurarile sociale de sanatate (CASS).

Contributia de 10% la CASS este calculata din venitul brut si este stabilita din baza declaratiei unice depuse de catre beneficiar, dupa anul in care au fost realizate dividendele. E important de mentionat ca se plateste CASS doar daca valoarea dividendelor este mai mare de 12 salarii minime brute pe economie. In prezent, salariul minim brut este de 1.900 de lei.

Plata impozitului si a taxelor pentru dividende se face astfel:

 • impozitul de 5% din dividentul brut trebuie platit la bugetul de stat, de catre platitorul de venit (societatea pe actiuni), pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite dividendele catre actionari, intr-un cont unic;
 • contributia de 10% la CASS trebuie achitata in baza Declaratiei unice, pana la data de 25 martie a anului. Declararea veniturilor primite din dividende, din Romania si din strainatate

Indiferent ca veniturile din dividende sunt obtinute din tara sau din strainatate, acestea trebuie declarate dupa cum urmeaza:

Dividendele din Romania

Veniturile obtinute din dividende primite din Romania trebuie declarate la ANAF de catre platitorii de venituri, prin completarea formularului 100 – Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat. Declaratia poate sa fie depusa in format PDF, pe CD, impreuna cu formatul pe hartie, sau pe e-mail, semnata conform prevederilor legale.

Dividendele din strainatate

Beneficiarii veniturilor obtinute din dividendele din strainatate, care au rezidenta in Romania, trebuie sa declare anual aceste venituri. Daca pana acum acest lucru se facea prin completarea formularului 201, acum acesta a fost introdus in declaratia unica pe care contribuabilul trebuie sa o completeze in fiecare an. Formularul poate fi descarcat gratuit de pe site-ul ANAF, la rubrica Formulare fiscale si ghid de completare sau direct de la sediul oficiului fiscal, prin completarea formularului.

sursa: https://www.calculatorvenituri.ro/repartizarea-si-decontarea-dividendelor-norme-legale-calcularea-si-impozitarea-dividendelor

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv