Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

VIDEO. Cîțu: Suspendarea ratelor bancare se face pentru cei cu veniturile afectate „direct sau indirect”

Suspendarea plății ratelor bancare va putea fi solicitată doar de către debitorii, persoane fizice și juridice, ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect” de măsurile luate în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19), a declarat joi seara, la finalul ședinței Guvernului, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

 
El nu a explicat sintagma, rezumându-se să spună: „Cam toți am fost afectați de această pandemie, direct sau indirect”.
 
O altă condiție impusă este ca debitorii care solicită amânarea să nu aibă restanțe la plata ratelor.
 
Ministrul a anunțat că normele metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență (OUG) aprobată joi de Guvern vor fi aprobate „cel mai târziu săptămâna viitoare”, norme prin care vor fi clarificate și categoriile de datornici care pot accesa această facilitate. 
 
 
Florin Cîțu a mai spus că amânarea plății ratelor „se poate face online, letric sau și prin telefon, la cererea clientului” băncii, „până la sfârșitul stării de urgență” (15 aprilie, potrivit decretului semnat de președintele Klaus Iohannis, în 16 martie, valabil 30 de zile).
 
Plata ratelor poate fi suspendată pentru o perioadă de la una până la nouă luni, dar nu va depăși data de 31.12 2020.
 
Ministrul a făcut precizări și despre ce se întâmplă cu dobânda pe perioada de suspendare a ratelor: „Dobânda datorată de debitor este suspendată, se capitalizează la creditul existent. Adică se eșalonează pe toată durata creditului”.
 
Excepție fac creditele ipotecare la care statul a garantat 100% plata dobânzii: ”Statul va plăti dobânda în  locul cetățenilor și apoi va recupera suma într-o perioadă mai lungă”.
 
Ministrul Finanțelor a mai anunțat că a fost adoptată o ordonanță privind unele măsuri fiscale, act normativ prin care plătitorii de impozit pe profit vor primi o bonificație, dacă achită acest tip de impunere până pe 25 aprilie. Astfel, bonificația este de 5% pentru contribuabilii mari și 10% pentru cei mijlocii și mici.

O altă măsură prevede că, pe perioada stării de urgență și 30 de zile după încheierea ei, pentru importurile de medicamente și echipamente medicale necesare combaterii epidemiei nu se mai solicită plata TVA.  ”Încercăm să aducem cât mai multe importuri fără să mai stăm să plătim TVA în vamă”, a explicat Florin Cîțu.

262 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv