Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Masca este obligatorie și în București în aer liber / zonele vizate: Centrul Vechi, pieţe, târguri, staţii STB şi peroane CFR Călători/ JUSTIȚIE: Victor Sandu, fost director general la „Apele Române”, reținut de DNA / El este acuzat că a luat mită 1 milion de euro / 

 

Breaking News:
 

Tătaru: Cei care solicită externarea să meargă în izolare la domiciliu măcar 14 zile

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, le-a recomandat miercuri, la Constanţa, românilor infectați cu Covid-19 dar asimptomatici, care solicită externarea, să meargă în izolare voluntară la domiciliu măcar 14 zile. 

„Turiştii trebuit să ştie că, chiar dacă nu mai există cadrul legislativ pentru o perioadă, noi sperăm ca la jumătatea săptămânii viitoare să avem acest cadru legislativ, trebuie să respecte aceleaşi reguli. Cei care sunt asimptomatici sau care solicită externarea să meargă în izolare voluntară la domiciliu măcar 14 zile. Cei care se simt rău să se prezinte la unităţile de primire urgenţe, să evalueze starea lor de sănătate. Un simptom respirator trebuie tratat şi trebuie suspicionat ca o infecţie cu COVID”, a spus Tătaru.

El nu a exclus varianta că aglomerările de turişti de pe litoral pot deveni focare de infecţie Covid-19: „Există această posibilitate. Tot ceea ce înseamnă contact fizic prelungit, nepăstrarea unei distanţări fizice, pot face o transmitere. Simptomatologia într-o infecţie COVID începe din a doua până în a zecea zi. Tinerii se pot distra în condiţiile şi în normele pe care le-am stabilit cu cei de la HORECA. Am stabilit nişte norme de desfăşurare şi funcţionare atât a plajelor, teraselor, cât şi a hotelurilor”, a menţionat ministrul Sănătăţii, adăugând că “există posibilitatea ca aglomerările să devină focare” şi că “în acest moment (…) nu trebuie gestionată neapărat Constanţa, ci tot ce se întâmplă în acest sezon estival”.

Întrebat cum sunt verificate persoanele care stau în izolare, ministrul a spus: „În acest moment, regula este cea a medicului de familie care trebuie să ia legătura cu acest pacient, dar legal nu-l putem obliga ca în casă să facă această izolare. Recomandarea rămâne aceeaşi … măcar medical, epidemiologic”. 

Amintim că judecătorii CCR au decis, în unanimitate, că este neconstituțională spitalizarea obligatorie a persoanelor infectate cu Covid-19 dar asimptomatice.

După publicarea motivării Curții, Guvernul Orban a adoptat, luni, proiectul de lege privind reglementarea carantinei și izolării în timpul epidemiilor.

VIDEO. Arafat: Izolarea poate fi la domiciliu doar ca excepție, când e depășită capacitatea spitalelor

Proiectul se află la Parlament, pentru adoptare mai întâi în Camera Deputaților, apoi la Senat – for decizional -, unde PSD are majoritate singur.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, se „înarmează” cu ONG-urile specializate în apărarea drepturilor omului pentru a desființa proiectul.

Ciolacu cheamă ONG-urile de apărarea drepturilor omului să desființeze proiectul lui Orban privind izolarea
114 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv