Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul va aproba noile măsuri de relaxare de la 1 august adoptate de CNSU / ANM: Cel mai agresiv val de caniculă din această vară a debutat cu Cod Galben / 

Breaking News:

10 dosare de plagiat, pe țeavă. Vizați: Oprea, Tobă, Licu, Pandele, Onțanu, Negoiţă, Stănișoară etc.

Academicianul Viorel Barbu, preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU), a declarat, joi, că în afară de cazul plagiatului fostului premier Victor Ponta, mai sunt în lucru alte 10 dosare, toate cu “vedete”.

academician Viorel Barbu

„Mai avem în continuare încă 10 dosare. Avem un dosar de la doamna Banu Doina Petrescu de la Universitatea Petrol Gaze, care este în lucru; urmează un dosar pentru domnul Oprea Gabriel, Universitatea din Bucureşti, care este în lucru tot la Comisia de Ştiinţe Juridice; domnul Stănișoară Mihai de la Academia Naţională de Informaţii, domnul Licu Bogdan de la Ştiinţe Militare şi Informaţii, domnul Onțanu Neculai de la aceeaşi instituţie, doamna Radu Loredana Claudia (nepoata lui Oprea, avocata lui Ponta – n.r.), doamna Popescu Adela Loredana (secretara lui Oprea – n.r.), domnul Pârvu Dumitru de la Academia de Poliţie Al Cuza, domnul Toba Petre de la Universitatea Naţională de Apărare Carol I, domnul Pandele Costel, Universitatea de Apărare Carol Davila, Negoiţă Robert de la Academia de Poliţie Al Cuza”, a precizat Barbu.

Mai există o sesizare care o priveşte pe Ramona Lile, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, acuzată că ar fi plagiat mai multe lucrări ştiinţifice. În cazul acesta, CNATDCU a trimis mai departe sesizarea Comisiei de Etică din cadrul ministerului Educaţiei.

“Doctoratele nu ar trebui date cu asemenea uşurinţă”

„Considerăm că este datoria noastră să facem ceva pentru învăţământul academic românesc, pentru universităţi. Unul din motivele pentru care nu avem universtăţi în topurile internaţionale este şi acest fapt legat de doctorate, din cauza doctoratelor pe care le dăm, avem doctorate slabe, multe. În momentul în care sunt 50 de mii de doctorate în 10 ani înseamnă că pe undeva este o lipsă de existenţă, şi mai grav apar doctorate plagiate, ceea ce este cea mai mare crimă morală din punctul meu de vedere de academic. Am fost întrebat de ce apar atât de mulţi politicieni în chestia asta, nu este vina noastră, dar indiferent, eu consider că atunci când cineva doreşte să obţină un doctorat în această ţară trebuie să se conformeze regulilor de exigenţă pentru doctorat”, a spus Barbu.

El a mai declarat că doctoratele nu ar trebui date cu asemenea uşurinţă şi că doreşte reorganizarea şcolilor doctorale, criterii mai exigente, iar acolo unde se descoperă că au trecut doctorate plagiate, să se facă anchete, pentru că „ceva este putred acolo”.

“Nu există căi mai scurte”

„Pentru obţinerea unui doctorat ştiinţific nu există căi mai scurte. Indiferent pentru cine susţine doctoratul. Nu putem să acceptăm niciun fel de derapaj de la criteriile de excelenţă pentru doctorat, asta încercăm să facem în acest consiliu. La noi este ultima etapă, totul ar trebui să înceapă din universităţi, acolo să fie exigenţă. Să nu dăm doctoratele cu uşurinţă, să nu mai fim în situaţia ca un conducător de doctorat să aibă 20 de doctoranzi. Eu toată viaţa mea am avut 25 de doctoranzi, în 40 de ani de carieră. Acolo trebuie să înceapă exigenţa. De asemenea, noi vrem să reorganizăm, vrem criterii noi, vom reevalua criteriile de doctorat, criteriile pentru cercetători ştiinţifici şi pentru profesori, vom face o analiză a şcolilor doctorate şi vom propune măsuri stricte pentru conducătorii ştiinţifici sau şcolile doctorate care au asemenea accidente. În momentul în care apar situaţii cu teze plagiate sau în care apar şcoli doctorate în aceste situaţie trebuie să analizăm pentru că este ceva putred acolo”, a conchis academicianul Barbu.

4K Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv