Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

Analizele medicale ale pacienților sunt în pericol

Competența personalului din laboratoarele de analize medicale  riscă să fie compromisă dacă un proiect de lege postat pe site-ul Ministerului Sănătății va fi adoptat.

 

Constanta Popa, presedinte OBBCSSR

Absența sintagmei ”având competența de a efectua analize de laborator” din textul proiectului legislativ va permite angajarea într-un laborator medical a oricărui absolvent cu ”titlu de calificare în biochimie, biologie şi chimie”, fapt ce nu ar fi în interesul siguranței pacienților. Aceștia din urmă au dreptul de a beneficia de servicii de laborator medical la înalte standarde de competență, au averizat, luni, reprezentanții Feerației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și ai Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR).

Luni a avut loc la Hotel Capitol în București o conferință de presă pe această temă,  la care au participat Constanța Popa, președintele OBBCSSR, Cezar Irimia, președinte FABC (Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer), avocatul Dan Cimpoeru, biologul medical principal Nicoleta Stan – vicepreședinte al BexN (Biroul Executiv Național al OBBCSSR) și Dorina Popa, biochimist medical principal, secretar al BExN.

Iată precizările:

“La finalul anului trecut (06.12.2017), pe site-ul www.ms.ro a apărut un proiect de Lege (PL) privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate, ce vizează recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România. 

În prezent, conform legii actuale de reglementare a profesiilor, pentru a lucra într-un laborator de analize medicale, o persoană trebuie să dețină, pe lângă diploma de licență ( 3,4,5 ani) și un document care demonstrează că are ”competența de a efectua analize de laborator”.

Masteratul în domeniul laboratoarelor medicale oferă în acest moment această competență (conform legii educației, art. 154 ”masteratul profesional oferă competență”).

OBBCSSR, organizația profesională care acreditează competențele persoanelor care doresc să lucreze într-un laborator medical, a trimis propuneri la proiectul de lege în termenul legal (până pe 22.01.2018), dar fără rezultat.

Prin urmare, OBBCSSR a încercat să contacteze Ministerul Sănătății, precum și cabinetul Ministrului, însă nu a primit niciun răspuns.

Adoptarea legii în formă actuală va contribui la diminuarea calității actului medical prin angajarea în laboratoarele de analize a personalului fără competențele profesionale necesare. Totodată, din cauza numărului mare de persoane care vor invada piața muncii în laboratoarele private de analize medicale, salariul specialiștilor va scădea, fapt ce, pe termen lung, va duce la migrația masivă a personalului calificat din domeniu”. 

5 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv