Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

ANM: Cod Galben de ploi torențiale în aproape toată țara  / POLITICĂ: Ședință de Guvern, pentru aprobarea rectificării bugetare / Fonduri suplimentare pentru SRI, SIE și SP / Pensiile vor fi majorate cu 14% / POLITICĂ: Guvernul Orban prelungește până la mijlocul lui septembrie starea de alertă /

 

Breaking News:
 

Aproape 100 de programe de studii universitare de master au intrat în lichidare

Aproape 100 de programe de studii universitare de master au intrat în lichidare, potrivit celei mai recente Hotărâri de Guvern.

Dintre acestea, 78 au intrateîn lichidare la solicitarea expresă a instituțiilor de învățământ superior, în sensul în care acestea nu se mai regăsesc în structura instituțiilor de învățământ superior aferente.

Alte 10 programe de studii universitare de master au intrat în lichidare din anii universitari 2014-2015 și 2016-2017 la două universități particulare acreditate, “în sensul în care instituțiile respective nu se mai regăsesc în anexa 2 a acestei Hotărâri de Guvern”.

În fine, 9 programe de studii universitare de master vor intra în lichidare începând cu anul universitar 2018-2019 și provin de la două universități particulare acreditate.

Astfel, prin Hotărârea de Guvern adoptată în 4 aprilie au fost reglementate domeniile de studii universitare de masterat, programele de studii universitare de masterat și numărul maxim de studenți masteranzi care pot fi școlarizați în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și particulare acreditate pentru anul universitar 2018 – 2019.

“Reglementarea este motivată de propunerea senatelor universităților cu privire la actualizarea/reorganizarea programelor în cadrul domeniilor de studii universitare de masterat, în sensul satisfacerii cerințelor angajatorilor și solicitărilor beneficiarilor”, precizează Ministerul Educației. 

“Acest act normativ aduce în plus față de Hotărârea de Guvern anterioară, domeniile de studii universitare de master, programele de studii universitare de master și numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și particular acreditate, după cum urmează:

* 27 programe de studii universitare de master acreditate de Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS), care intră în structura a 15 instituții de învățământ superior acreditate în perioada noiembrie 2017 – martie 2018, dintre care:

  • 19 programe de studii universitare de master încadrate într-un domeniu existent acreditat;
  • 7 programe de studii universitare de master cu rezoluția încredere – acreditare (înființare de domenii noi prin acreditare de programe);
  • 1 program de studii universitare de master, prin care este mărită capacitatea de școlarizare”, mai arată reprezentanții ministerului.

Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Educaţiei Naționale, a fost discutat cu instituțiile de învăţământ superior şi a fost înaintat, spre analiză şi avizare, ministerelor și instituțiilor implicate – Ministerul Muncii și Justiției Sociale şi Ministerul Justiției -, precum și la Consiliul Național al Rectorilor și ARACIS.

Amintim că începând cu anul universitar 2018-2019 nu se mai organizează admitere pentru 35 de specializări din 8 universități – 6 de stat și două particulare -, deoarece au intrat în lichidare.

Totodată, a intrat în lichidare Universitatea “Tibiscus” din Timișoara.

Cifrele de școlarizare 2018 – 2019 pot fi vizualizate AICI.

9 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv