Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

POLITICĂ: Guvernul depune lui la Parlament, pentru angajarea răspunderii, proiectul de alegerere a primarilor în două tururi / 

Breaking News:
 

Atenție, părinți! Anxietatea se acutizează în rândul adolescenţilor din România

Anxietatea este o problemă care se acutizează în rândul adolescenţilor din România iar una dintre cauze o preprezintă chiar părinții, care le transmit copiilor grijile excesive de care sunt măcinați.

psihologul Gabriela Marin2

Anxietatea poate apărea sub diferite forme, în diverse momente ale vieţii și cu repercusiuni destul de grave asupra dezvoltării psihice a tinerilor, avertizează psihologul Gabriela Marin.

În opinia sa, una dintre cauzele creşterii nivelului de anxietate în rândul adolescenţilor este strâns legată de lipsa de socializare faţă în faţă şi petrecerea unui timp îndelungat în faţa unui calculator sau a unui telefon mobil.

Totodată, anxietatea se poate manifesta sub formă de timiditate, teamă de a vorbi în public (fobia socială), atacuri de panică, tulburări obsesiv compulsive sau stresul post-traumatic.

“În cele mai multe cazuri, anxietatea apare în acelaşi timp cu depresia, iar motivele pentru care aceste suferinţe psihice asociate escaladează sunt izolarea socială, iluzia relaţionării sau a prieteniei în mediul online, dar şi dorinţa din ce în ce mai mare a adolescenţilor de aprobare din partea comunităţii”, precizează psihologul specialistul.

Psiholog: Anxietatea şi depresia, răspunsuri clare că am pierdut controlul asupra vieţii noastre

Adolescenţi de azi au un nivel ridicat de anxietate comparativ cu cel pe care îl aveau în anii 1950, pacienţii spitalelor de psihiatrie, crede psihologul Gabriela Marin.

Anxietatea s-a acutizat în societatea actuală comparativ cu deceniile trecute deoarece suntem mult mai supuşi factorilor de stres şi nu mai avem timp să reflectăm la vieţile noastre, la credinţele noastre şi ne petrecem viaţa într-un mod în care nu ne face plăcere.

“Trebuie să conştientizăm faptul că tehnologia a avansat foarte repede, iar acest fenomen a adus schimbări majore în rândul societăţii. Altfel spus, tehnologia s-a dezvoltat mult mai repede decât ne-am dezvoltat noi şi nu am putut gestiona din punct de vedere psihologic şi social aceste schimbări din vieţile noastre”, afirmă specialistul.

Oamenii duc în spate mai mult decât pot căra

Psihologul Gabriela Marin crede că, dintr-un anumit punct de vedere, oamenii sunt depăşiţi de bombardamentul informaţiei si al sarcinilor de zi cu zi şi duc în spate mai mult decât pot căra.

“Anxietatea şi depresia existau într-o formă mult mai mică sau erau chiar inexistente acum câteva secole, deoarece oamenii nu erau supuşi schimbărilor atât de bruşte, stresul era prezent la cote mult mai mici iar oamenii trăiau ghidaţi după un set de valori şi reguli morale autentice. În societatea actuală, viteza cu care trăim – exact aşa cum se aude, ne trăim viaţa în mare viteză – a creat o instabilitate emoţională în rândul maselor iar anxietatea şi depresia sunt răspunsuri clare că am pierdut controlul asupra vieţii noastre şi că avem nevoie de o pauză, să ne reechilibrăm din punct de vedere emoţional”, arată psihologul.

Anxietatea părinţilor se transmite şi către copiii lor dar poate fi tratată

Adolescenții cu părinți care suferă de anxietate, foarte stresaţi sau care îşi fac griji excesive pentru ei au sanse mult mai mari să preia, fără să conştientizeze, comportamentele şi felul de a gândi al parinţilor.

“Deşi, aproximativ 3 din 10 persoane mature suferă, la un moment dat, de stări de anxietate, această tulburare poate fi, din fericire, tratată. Psihoterapia – iar studiile au confirmat că în mod special psihoterapia cogntiv-compartamentală – este foarte eficientă în tratarea depresiei şi a anxietăţii. Prin întelegerea legăturii dintre gânduri, emoţii şi comportamente, oamenii pot scăpa de fricile iraţionale şi calitatea vieţii lor poate creşte extraordinar de mult”, conchide psihologul psihoterapeut Gabriela Marin.

0 Shares