Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul prelungește cu încă 30 de zile starea de alertă / Premierul Cîțu le dă liber românilor până la 5 dimineața de Paști / SĂNĂTATE: Familiile celor decedați de COVID-19 vor putea să-și ia rămas bun de la ei în spital / Vlad Voiculescu: Nu scrie în niciun regulament că oamenii nu trebuie îmbrăcați înainte de înmormântare /

Breaking News:
Abia peste o lună, din 4 mai, începe și vaccinarea la medicii de familie...

COVID: 30% dintre medicii de familie vor vaccina, din 4 mai, în cabinetele proprii

Aproape o treime dintre medicii de familie au optat pentru a participa la campania de vaccinare în cabinetele proprii, a anunțat marți, la conferința de presă săptămânală, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de imunizare anti-COVID-19.

Este vorba despre 3.082 de medici de familie, reprezentând 30% din totalul de 10.940 care se află în relaţie contractuală cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Este mai puţin decât ne aşteptam şi cât estimam din datele disponibile REVISAL”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

El precizat că „se are în vedere demararea la nivel naţional a acestui proces din data de 4 mai, urmând ca în cabinetele medicilor de familie să fi administrate vaccinuri de la AstraZeneca şi de la Johnson&Johnson”.

„Aş vrea doar să menţionez că, începând de mâine, proiectul pilot de la Timiş cu cei 50 de medici de familie deja demarează. A fost efectuat trainingul medicilor de familie privitor la modalitatea de derulare a acestei etape de vaccinare, sunt transmise procedurile şi instrucţiunile specifice, au fost operaţionalizate în registrul electronic naţional al vaccinărilor ID-urile corespunzătoare pentru introducerea persoanelor vaccinate, materialele sanitare şi dozele de vaccin sunt deja alocate şi urmează a fi distribuite în cursul zilei de astăzi pentru a începe vaccinarea chiar din data de 7 aprilie, adică de mâine”, a completat şeful CNCAV.

El a explicat ce prevede instrucţiunea privind vaccinarea prin medicii de familie.

“În primul rând, în cabinetele medicilor de familie vor fi alocate vaccinuri (…) care pot să fie depozitate între 2 şi 8 grade şi, de asemenea, să fie distribuite pe aceleaşi condiţii de temperatură, ceea ce înseamnă că avem la acest moment două opţiuni: vaccinul de la AstraZeneca şi vaccinul de la Johnson & Johnson, în funcţie de numărul de doze pe care urmează să le recepţionăm. Vaccinurile şi materialele sanitare, inclusiv trusele de adrenalină preumplute, seringile preumplute de adrenalină, EpiPen-uri vor fi alocate către fiecare cabinet de medicină de familie”, a precizat Gheorghiţă.

Programările persoanelor la vaccinare nu se vor face prin platforma de programare, ci se realizează pe listele deschise la medicii de familie.

„Ca atare, medicii de familie fac catagrafia pacienţilor din lista de pacienţi şi alocă un număr de circa 10 persoane la vaccinare pe zi, ţinând cont că vaccinul de la AstraZeneca este distribuit în flacon multidoză a câte 10 doze şi vaccinul de la Johnson & Johnson este distribuit în flacoane a câte 5 doze, aşa încât trebuie să avem între 5, 10 sau mai multe persoane, în funcţie de numărul celor care doresc să se vaccineze”, a spus Gheorghiţă.

El a menţionat că vaccinările în cabinetele medicilor de familie se vor desfăşura în afara programului de lucru obişnuit.

„Fiecare medic de familie îşi va stabili propriul program de vaccinare, în funcţie de orele contractate cu Casa Naţională de Asigurări, aşa încât să existe un program destinat strict pentru vaccinarea persoanelor doritoare împotriva COVID-19. De asemenea, se va asigura un circuit conform celui deja existent, pentru că îl ştim, în cabinetele medicilor de familie se derulează activităţi de vaccinare în cadrul Programului Naţional de Imunizare”, a afirmat Gheorghiţă.

Data stabilită pentru demararea acestui demers la nivel naţional este 4 mai.

„Până la acel moment, vom asigura trainingul tuturor medicilor de familie care sunt incluşi în acest proiect. Vom stabili toată infrastructura legată de distribuţia dozelor de vaccin, de distribuţia materialelor sanitare, aşa încât să putem demara în condiţii cât se poate de bune”, a mai afirmat şeful CNCAV.

17 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv