Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a identificat o posibilă reacție de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge după vaccinarea cu doze AstraZeneca în prevenirea COVID-19.
Însă a transmis, miercuri, că beneficiile depășesc riscurile și efectele adverse, iar cheagurile de sânge ar trebui catalogate drept „efecte secundare foarte rare”.
„Comitetul pentru siguranță (PRAC) a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse. (…) Acest vaccin s-a dovedit foarte eficient, vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile pentru a combate efectele devastatoare ale pandemiei”, a anunțat șefa EMA, Emer Cooke, într-o conferință de presă.
Cheagurile de sânge ar trebui catalogate drept „efecte secundare foarte rare ale vaccinului Vaxzevria (noua denumire a vaccinului AstraZeneca, n.red.)”.
„Datele prezente nu ne-au oferit o cauză precisă pentru apariția acestor cheaguri de sânge. Poate fi vorba despre un răspuns imun. Comitetul de siguranță nu recomandă măsuri specifice”, au precizat oficialii EMA.
Agenția Europeană pentru Medicamente menționează că oamenii trebuie să știe că pot apărea efecte adverse la două săptămâni de la vaccinare, dar că nu va modifica recomandarea de vaccinare cu AstraZeneca.
Într-un comunicat de presă, EMA reamintește profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor care primesc vaccinul să rămână conștienți de posibilitatea apariției unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge care apar în decurs de două săptămâni de la vaccinare. Până în prezent, majoritatea cazurilor raportate au apărut la femei sub 60 de ani în decurs de două săptămâni de la vaccinare. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici.
Persoanele care au primit vaccinul ar trebui să solicite asistență medicală imediat dacă dezvoltă simptome ale acestei combinații de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge, precizează sursa citată.
PRAC a efectuat o revizuire aprofundată a 62 de cazuri de tromboză a sinusului venos cerebral și a 24 de cazuri de tromboză venoasă splanchnică raportate în baza de date a UE privind siguranța medicamentelor, începând din 22 martie 2021, dintre care 18 au fost fatale. Cazurile au fost raportate din spațiul european și Marea Britanie, unde aproximativ 25 de milioane de persoane primiseră vaccinul.
EMA a dat asigurări că va monitoriza în continuare cazurile de reacții adverse raportate după vaccinare.