Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

CORONAVIRUS: Vela a emis Ordonanța Militară nr. 7 / S-a instituit carantina în orașul Țăndărei / Șoferii de marfă nu se mai supun măsurilor de izolare la domiciliu sau carantinare / Transportul rutier de persoane prin servicii regulate se suspendă în 11 țări / COVID-19: Testarea a peste 10.000 de bucureșteni s-a amânat / Testele nu au ajuns încă /

Breaking News:
 
Un nou an scolar, aceeași problemă

Fifor discută cu prefecții despre școlile cu WC în fundul curții

Ministrul interimar al Internelor, Mihai Fifor, a discutat, luni, într-o videoconferință cu prefecţii, despre situația unităţilor de învăţământ înaintea începerii noului an școlar (9 septembrie), iar aceștia l-au anunțat că există în fiecare județ școli fără aviz de la Direcţia de sănătate publică şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. 


În ciuda prezentării, de către fiecare prefect, a numărului de unități de învățământ care nu au nici în acest an apă și toalete, Fifor s-a făcut că lucrează: „Până vineri, doresc o situaţie cu fiecare UAT în parte, cu fiecare subunitate de învăţământ care nu are aviz DSP, cu cauza pentru care nu are acest aviz, cu măsuri care se pot lua, pentru a putea să avizăm din punct de vedere al sănătăţii publice aceste unităţi de învăţământ”

„Acolo unde nu avem apă potabilă, vreau să ştiu, pe lângă situaţia pe care am cerut-o cu toaletele, îmi trimiteţi situaţia cu fiecare unitate de învăţământ care nu are apă potabilă în momentul de faţă şi, totodată, până miercuri, un plan de măsuri să vedem cum putem să asigurăm apă potabilă pentru unităţile de învăţământ unde nu există”, a mai spus Fifor, la videoconferinţa organizată la sediul MAI.

La rândul lui, alt interimar – dar de data aceasta la Educație -, Daniel Breaz, a spus în videoconferința cu prefecții că ”este extrem de important ca fiecare şcoală din România, în următoarea perioadă, să fie şi să poată să atingă standardele necesare pentru buna desfăşurare a activităţilor”.

Cel mai recent caz de copil mort în fosa septică

Până la începerea noului an școlar mai sunt trei săptămâni, iar cei doi miniștri interimari se interesează despre situația toaletelor la patru luni după cel mai recent caz de copil mort în fosa septică, după ce a căzut în ea. Fosa se afla în curtea unei școli din județul Iași.

La acel moment, Guvernul PSD – ALDE promisese măsuri pentru ca toate școlile din țară să fie dotate cu toalete moderne.

Andronescu: Sunt 1.489 de școli cu toalete în curte

Într-un răspuns la o interprelare din Parlament, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat că există 1.489 de școli cu toalete în curte, fără apă caldă și fără canalizare, iar pentru toate acestea Ministerul Educației a alocat 65 de milioane de lei, în bugetul pentru 2019. 

Andronescu a arătat că „în anul 2019 se vor continua lucrările începute în anii trecuți la unitățile de învățământ preuniversitat cuprinse în programele derulate prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice ( PNDL I, PNDL II, AFIR) și prin POR, program derulat prin Ministerul Fondurilor Europene”.

Download (PDF, 90KB)

Însă Guvernul Dăncilă a aprobat suma de 64,9 milioane de lei abia în data de 30 mai, prin HG 363/2019, și numai pentru amplasarea de toalete-container la 858 de școli.

Iar aceasta nu este tot: la jumătatea lunii iulie, Guvernul a constatat că Ministerul Educației a încurcat borcanele, astfel că 1,3 milioane de lei au fost retrași de la 27 de școli, care fuseseră incluse în alte programe de finanțare, și au fost alocați altor 22 de şcoli fără alimentare cu apă și toalete.

203 Shares