Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Nicușor Dan vrea să îl demită pe șeful Direcției Juridice a PMB / Numai că Adrian Iordache a acupat funcția prin concurs /BEC: Nicușor Dan a câștigat alegerile cu 42,76% – rezultate parțiale (96,95%) / Gabriela Firea a obținut numai 37,98% dintre voturi / Pe locul 3 se află Traian Băsescu: 10,98% / 

Breaking News:
 

Gărzile vor fi plătite și pentru medicii rezidenți de anul I și II

Pe lângă plata gărzilor suplimentare ale medicilor, ca va fi aplicată începând cu 1 octombrie, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, are în plan să-i plătească și pe medicii rezidenți de anul I și II pentru gărzile pe care le fac.

doctor, medic-back-141022

“În realitate, aceste gărzi se fac; trebuie și recompensate. Evaluăm diverse posibilități pentru a motiva tinerii rezidenți să facă aceste gărzi în continuare și să-și ajute medicii seniori”, a spus ministrul.

Referitor la creșterea plăților gărzilor suplimentare ale medicilor, Vlad Voiculescu a precizat că, așa cum s-a agreat recent cu sindicatele din Sănătate,  acest lucru  se va face prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august.

“Baza pentru plata gărzilor era, până acum, salariul de bază din 2009. Acest lucru va fi rectificat, iar termenul pe care ni l-am acordat pentru definitivarea paşilor legislativi care sunt necesari este de 1 octombrie”. Până la 1 octombrie anul acesta vor fi făcuţi paşii legislativi astfel încât de la 1 octombrie gărzile vor fi plătite la un alt nivel, iar diferenţa este semnificativă. Mai mult decât atât, gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, precum și vechime în specialitate; concediul de odihnă va fi plătit proporţional, sporul de 25% pentru timpul de muncă în timpul nopţii va fi acordat, de asemenea”, a explicat Vlad Voiculescu.

“Ce este foarte important de specificat este flexibilizarea pe care o avem în vedere pentru modul cum sunt tratate gărzile şi timpul de lucru al medicilor în general. Până acum, probabil multă lume ştie, în momentul acesta, un medic vine de dimineaţa la serviciu, după care, dacă începe garda, garda se termină a doua zi de dimineaţă, după care medicul rămâne la serviciu, trebuie să rămână la serviciu, conform reglementărilor în vigoare. Lucrul acesta trebuie să se schimbe şi trebuie să se schimbe din grijă faţă de efortul depus de medici, e mai mult decât un om poate duce de multe ori şi, desigur, pentru siguranţa pacienţilor”, a adăugat ministrul.

Amintim că impactul bugetar este calculat la 100 de milioane de lei pentru salarizarea corectă a gărzilor.

Vlad Voiculescu a convenit cu sindicatele din Sănătate ca gărzile suplimentare să fie efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial. Pentru medici avantajul este că gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât și vechime în specialitate.

Totodată, contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporțional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajați.

Nu în ultimul rând, așa-numita „gardă obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv