Ordonanţa de urgenţă privind acordarea titlului de doctor şi retragerea lui, în caz de plagiat, de către rectorul universităţii şi nu de ministrul Educaţiei, ca în prezent, a fost amânată de la aprobare joi, în Guvern, pentru “maximum două săptămâni”, fiind necesare “clarificări de legalitate şi oportunitate”, a anunţat purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.
Astfel, aprobarea proiectul OUG lansat în dezbatere publică în 10 februarie de Ministerul Educaţiei, cu promisiunea de a fi adoptat în şedinţa de astăzi, a pornit cu stângul.
“Sunt chestiuni de clarificat care vizează caracterul constituţional şi caracterul de urgenţă al demersului, toate elementele tehnice care vizează dintr-o perspectivă legală modificările pe care le propune ordonanţa. Nu este o chestiune de principiu care trebuie neapărat discutată, ci mai degrabă una de oportunitate şi legalitate. Subiectul rămâne în atenţie şi Guvernul va veni în cel mai scurt timp cu clarificări sub formula unor modificări”, a precizat Suciu, la finalul şedinţei Executivului.
Aşadar, un prim blocaj s-a produs: actul normativ n-ar mai avea caracter de urgenţă – de parcă modificarea celor 100 de articole în Legea Educaţiei nr 1/2011 de către Guvernul Ponta, la iniţiativa Ecaterinei Andronescu, care l-a salvat de plagiat, a ţinut cont de acest lucru – şi ar putea fi şi neconstituţional. În această situaţie, Parlamentul nu va opera în veci modificarea, cu Ecaterina Andronescu “la butoane”.
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, nu a venit să dea lămuriri.
Proiectul OUG postat pe site-ul ministerului prevede că titlurile de doctor nu vor mai fi acordate prin ordin al ministrului Educaţiei, ci prin dispoziţia rectorului universităţii, cu avizul Consiliului de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor Universitare CNATDCU.
După acordarea titlului, instituţia organizatoare de doctorat eliberează diploma. Pentru cele obţinute prin ordin al ministrului Educaţiei, o decizie de retragere semnată de rector va fi suficienta pentru ca ministrul să emită ordinul de retragere.