Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ridicarea imunității fostului ministru al Agriculturii, vot în Camera Deputaților / JUSTIȚIE: Chesnoiu a demisionat, DNA îl acuză de abuz în serviciu / 

Breaking News:

La fiecare şase secunde, în lume moare o persoană din cauza unui accident vascular cerebral

Campania de conştientizare a riscului unui accident vascular cerebral „Timpul înseamnă viaţă” a fost lansată, marți cu declarații îngrijorătoare din partea specialiștilor.

„La fiecare şase secunde, o persoană moare, la nivel mondial, din cauza unui accident vascular cerebral. În medie, o persoană din şase va suferi un accident vascular cerebral pe parcursul vieţii”, a avertizat managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu.

„Până la apariţia trombolizei, dintre persoanele care făceau accident vascular cerebral jumătate plecau acasă cu cel puţin o dizabilitate. De la introducerea tratamentului trombolitic, proporţia a scăzut, scade continuu numărul celor care rămân cu urmări, cu dizabilităţi după accidentul vascular cerebral ischemic. Un pacient cu accident vascular cerebral netratat pierde în jur de 1,5 – 2 milioane de neuroni pe minut”, a adăugat medicul.

Preşedintele Societăţii de Neurologie din România, Cristina Tiu, a precizat că, anual, în România, se înregistrează în jur de 55.000 accidente vasculare cerebrale cu o mare mortalitate, morbiditate, cu dizabilitate reziduală la 30% dintre pacienţi.

„Din păcate, partea de endovascular nu a ţinut pasul la fel de bine şi este obiectivul nostru în acest moment să creştem rata de trombectomie mecanică. Sunt cinci centre active. (…) Este imperios necesar să creăm o curriculă de pregătire pentru neuro-intervenţional, pentru că, altfel, nu vom putea acoperi aceste nevoi. (…) Momentul între debutul simptomelor şi până la apelul către ambulanţă este undeva la 185 de minute. În ceea ce priveşte partea legată de ambulanţă întârzierea este undeva de 83 de minute. Avem nevoie de mult mai multe centre de neuroreabilitare. Avem nevoie neapărat de strategie naţională pentru accidentul vascular cerebral”, a susţinut Cristina Tiu.

Campania „Timpul înseamnă viaţă”, avizată de Ministerul Sănătăţii, a fost lansată de Asociaţia ALIA – Asociaţia pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, Asociaţia Naţională Română de STROKE, Colegiul Medicilor România, Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila” Bucureşti, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi Angels România.

1 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv