Marți au fost operaţionalizate 12 cabinete noi de vaccinare pentru dozele Moderna, urcând la 86 numărul lor total, care cumulează un total de 103 fluxuri de vaccinare, a anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare.
De asemenea, din 13 aprilie vor fi operaţionalizate încă 144 de cabinete noi pentru vaccinarea cu doze Pfizer, iar din data de 20 aprilie, alte 41 de cabinete.
Şeful CNCAV a precizat că începând de miercuri, 7 aprilie, va creşte capacitatea de vaccinare pe fiecare flux de la 60 la 90 de persoane în toate centrele de vaccinare unde se distribuie vaccin de la compania Moderna, respectiv de la AstraZeneca, iar în centrele de vaccinare unde se distribuie vaccin de la compania Pfizer numărul de persoane alocate pe flux creşte la 72.
„Nu am optat pentru creşterea la 90 de persoane, deoarece ne-am dorit ca în decursul lunii aprilie să putem deschide toate centrele cu Pfizer care au fost pregătite la nivel naţional. Dacă optam pentru creşterea numărului la 90 de persoane pe fluxul în centrele cu Pfizer, nu mai puteam deschide restul de centre. Şi, în acest fel, ne dorim să operaţionalizăm toate centrele pregătite pentru vaccinul de la Pfizer, chiar dacă temporar vom aloca un număr mai mic de doze 72 de de persoane per flux, comparativ cu celelalte centre care vor avea un maxim de 90 de persoane pe flux. În momentul în care vom avea un număr suplimentar de doze alocate de Pfizer pentru România, cu siguranţă vom creşte această capacitate la maxim”, a explicat Gheorghiţă.
Pe 20 aprilie urmează să demareze vaccinarea prin intermediul centrelor mobile, urmând ca, într-o primă etapă, să fie operaţionalizate 20 astfel de centre la nivel naţional care vor deservi populaţia din zona rurală şi unde se va administra, în special, vaccin în doză unică Johnson&Johnson.
„Ele sunt distribuite la nivel naţional, vor fi coordonate de către Comitetul judeţean pentru coordonarea intervenţiei în legătură cu spitale militare, pentru că toate aceste 20 de centre mobile sunt operaţionalizate cu resursă umană de la Ministerul Apărării Naţionale. Aceste centre vor deservi populaţia din localităţi rurale care nu are acces în momentul de faţă la centre de vaccinare şi care nu au medici de familie “, a precizat Gheorghiţă.
Pentru aceste centre de vaccinare se va aloca cu prioritate vaccin de Johnson&Johnson, pentru a facilita procesul de imunizare, având în vedere că acest tip de vaccin se face într-o singură doză.