Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Ministerul Sănătăţii vrea să compenseze plasturii cu nicotină, după păcăleala cu medicamentele

Pachetul de servicii medicale care li se acordă asiguraţilor este o mare păcăleală: oricine a avut nevoie de investigaţii medicale a constatat că analizele de sânge ce sunt acoperite de contribuţia lunară a unui angajat din România pot fi numărate pe degetele de la o mână.

tigara
sursă foto: www.kanald.ro

Totul se plăteşte la medic, începând cu setul de analize medicale până la consultaţie şi alte investigaţii. Evident, după întregul proces birocratic de mers la medicul de familie pentru obţinerea biletului de trimitere – proces care presupune cozile aferente şi nu asigură, întotdeauna, succesul scontat: medicul de familie decide dacă se continuă investigaţiile şi unde anume.

Românii au înţeles repede: cel mai sigur este să mergi la un serviciu de urgenţă de la spital. Însă şi acolo trebuie să ajungi cu Salvarea, dacă vrei să fii băgat în seamă curând.

Cel mai sigur este să apelezi din prima la o clinică medicală privată. Unde, evident, plăteşti numai analizele cam cât un salariu mediu pe economie. Şi rămâi cu frustrarea că ai achitat o viaţă întreagă asigurări de sănătate pentru… nimic în schimb atunci când ai avut neşansa să te îmbolnăveşti. Despre prevenţie nici nu poate fi vorba în aceste condiţii. Iar medicamentele, cel mai bine ştiu pensionarii cât costă şi cât li se compensează din reţeta lunară.

De altfel, pe site-ul Ministerului Sănătăţii (www.ms.ro), secţiunea intitulată “Pachetul general de servicii medicale şi tichetele pentru sănătate” este în construcţie…

O afacere

Nici tinerele mămici nu au scăpat de „grija” autorităţilor: vaccinul hexavalent lipseşte din septembrie anul trecut şi, evident, cine a avut posibilitate l-a cumpărat din farmacie. De puţin timp nu se mai găseşte nici acolo, dar ministrul Sănătăţii, Patricu Achima- Cadariu asigură, săptămânal, că situaţia se va rezolva. Institutul Cantacuzino a fost tras pe linie moartă iar Ministerul Sănătăţii cumpără vaccinuri – inclusiv cel antigripal – din străinătate.

În condiţiile arătate, Ministerul Sănătăţii s-a gândit la o nouă afacere: achiziţia publică a plasturilor cu nicotină şi alte medicamente pentru a le oferi compensat celor care doresc să se lase de fumat, începând din acest an.

Un proiect de Ordin de ministru a fost pus în dezbatere publică, în acest sens.

Este vorba despre proiectul de Ordin privind modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2015 şi 2016 a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.

Achiziţie publică centralizată

Potrivit documentului, Ministerul Sănătăţii va cumpăra, în 2016, prin achiziţie publică centralizată, medicamentele necesare combaterii consumului de tutun.

Printre acestea sunt şi plasturii transdermici cu nicotină.

Noul proiect prevede, printre altele, asigurarea unor stocuri adecvate şi continue de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale şi altele asemenea, necesare derulării programelor naţionale de sănătate publică.

Iată ce mai prevede proiectuld e ordin:

Download (PDF, 234KB)

Bugetul total alocat în 2015 celor şase programe naţionale de sănătate publică este de 778.553.000 de lei.

Programele naţionale de boli transmisibile au primit 477.258.000 de lei (128.073.000 lei pentru vaccinare, 323.871.000 lei pentru supravegherea şi controlul infecţiei HIV, 20.258.000 lei pentru supravegherea şi controlul tuberculozei, 905.000 lei pentru supravegherea şi controlul infecţiilor intraspitaliceşti şi monitorizarea utilizării antibioticelor)

Programele naţionale de boli netransmisibile au primit 141.497.000 lei (din care subprogramul de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană – 109.754.000 lei, subprogramul de transplant de celule stem – 15.661.000 lei, subprogramul de fertilizare in vitro şi embriotransfer – 2.081.000 lei, depistarea precoce a cancerului de col uterin – 10.580.000 lei, programul naţional de sănătate mintală -1.488.000 lei, programul naţional de boli endocrine-1.016.000 lei, programul naţional de tratament pentru boli rare – 700.000 lei).

Programul naţional de sănătate a femeii şi copilului a avut alocaţi 28.321.000 de lei, Programul naţional de evaluare şi promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate – 1.734.000 de lei şi Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă – 1.763.000 de lei.

Programul naţional de securitate transfuzională a avut un buget de 127.980.000 lei.

Iată o sinteză privind bugetul pentru anii 2015 – 2018:

Download (PDF, 371KB)

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv