Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Ministrul Sănătății anunță măsuri drastice: Trebuie să ieşim din zodia şpăgii

Ministrul Sănătății, Victor Costache (PNL), analizează cu juriștii adoptarea unei măsuri extreme pentru a eradica mita în spitale: desfacerea contractului de muncă în cazul șpăgarilor, indiferent că sunt medici, asistente, infirmiere sau portari.

“Nu cred că există o soluţie magică, dar trebuie să ieşim din zodia şpăgii. Sunt spitale din România în care acest fenomen nu mai există. De aceea nu îmi place să dăm vina pe pacienţi, ştiţi bine că unul dintre clişeele şpăgii este că nu îi poţi opri pe pacienţi să dea plicuri. Fals! Aşteptăm un punct de vedere al juriştilor, dacă se poate implementa în contractele care se semnează că astfel de practici duc la încetarea contractului de muncă. Ar trebui lucrat împreună cu Colegiul Medicilor, pentru a da şi sancţiuni la nivelul Colegiului Medicilor”, a declarat noul ministru, joi seară, la B1TV.

O măsură de limitare a șpăgilor în spitale fusese anunțată în vara trecută și de ministrul PSD al Sănătății, Sorina Pintea, prin trimiterea în spitale a unor “pacienți sub acoperire” pentru a identifica personalul medical care condiționează actul medical de mită.

Însă atât sindicatele, cât și medicii i-au sărit în cap, susținând că este “ilegal”. 

Însă noul ministru Victor Costache, medic chirurg care a profesat înpeste 10 ani în spitale din străinătate (Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Scoţia și Germania) iar apoi s-a întors în țară ca șef al Secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică și ulterior director medical al clinicii private Polisano din Sibiu, pare decis să ia taurul de coarne.
 
“Este, într-adevăr, un fenomen reprobabil, care nu se întâlneşte în Uniunea Europeană, dar nu trebuie transferată această vină în seama pacientului. Pot să vă asigur că toleranţa este zero. O campanie exclusiv dirijată de Ministerul Sănătăţii este sortită eşecului, ar trebui să clonăm de vreo 10 ori Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, pentru a-l trimite”, a precizat Victor Costache.
 
 
Sondaj: Șpaga și infecțiile intraspitlicești, spaimele pacienților
 
În plus, șpaga din spitale, infecțiile intraspitalicești și investițiile insuficiente reprezintă principalele 3 probleme la care românii se gândesc atunci când este vorba despre sistemul sanitar, arată un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale în perioada 9-16 februarie 2019.
Principalele probleme ale sistemului sanitar din România, în viziunea participanților la sondaj, sunt: șpaga din spitale (24%), infecțiile intraspitalicești și diversele epidemii (20,1%), investițiile insuficiente în sănătate (12,8%), lipsa personalului calificat (11,5%), lipsa dotărilor medicale (11,1%), slaba organizare a instituțiilor medicale (7,5%) și lipsa prevenției (6,5%).
 
Totodată, raportul anual “Starea Sănătății în Uniunea Europeană”, publicat recent de Comisia Europeană, arată  că plățile informale din sistemul de sănătate din România (șpaga din spitale) sunt substanțiale, chiar dacă amploarea fenomenului nu este în totalitate cunoscută.
 
 
118 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv