Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Afecțiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) și duc la mărirea riscului de accident cardiovascular

Oboseala continuă, irascibilitatea și depresia – semnele unor probleme tiroidiene ce trebuie tratate urgent!

Endocrinologii insistă ca atât femeile, cât și bărbații de peste 35 de ani să-și testeze anual nivelul de TSH din sânge!

Numărul pacienților cu afecțiuni tiroidiene din România s-a triplat în ultimii 6 ani, dar medicii endocrinologi atenționează că numărul real de pacienți cu boli tiroidiene este cu mult mai mare.

Conf. Dr. Loreta Paun, medic endocrinolog, consilier prezidential

Nediagnosticate, aceste afecțiuni nu doar că afectează psihicul pacienților, ci le cauzează și afecțiuni cardiovasculare.

La Hotel Capital Plaza din București a fost lansată marți campanie de conștientizare a patologiilor tiroidiene denumită  „Ceea ce simți poate fi din cauza mea”, Tiroida.

Dr. Daniela Stefanescu, SNMF

La eveniment au participat conf. Univ. Dr. Diana-Loreta Păun, Consilier de Stat, Departamentul de Sănătate Publică, prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Președinte Colegiul Medicilor București, membru al Societății Române de Endocrinologie, dr. Rodica Petriș, Medic specialist endocrinolog, dr. Rodica Tănăsescu, Președinte Societatea Română de Medicina Familiei, Rozalina Lăpădatu, Președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și pacientele Carmen Ciocârlan și Gabriela Șerbănescu.

Dr. Rodica Petris, endocrinolog

 

Temele de discuție au fost:

  • Implementarea unui program național de screening al afecțiunilor tiroidiene este esențială în România.
  • Planuri de acțiune menite să reducă morbiditatea prin gușă endemică – grăbirea procesului de depistare a afecțiunii, ridicarea gradului de conștientizare a bolii etc.
  • Populația sensibilă la deficitul de Iod (copiii, gravidele, mamele care alăptează) trebuie să meargă constant la consultații endocrinologice.
  • Prezentarea datelor statistice privind incidența și prevalența pe o durată de 5 ani a patologiilor tiroidiene în România, furnizate de către Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, decembrie 2017.

Cifre importante:

  • În 2010, în România s-au înregistrat 35.439 cazuri noi de boli tiroidiene. În 2016 au fost depistate de trei ori mai multe (83.413 cazuri noi);
  • În România, 86% dintre pacienții cu hipotiroidie sunt femei;
  • În 2016 numărul de cazuri noi de hipotiroidie depistate in mediul urban a fost de două ori mai mare decât cel din zonele rurale;
  • Medicii insistă ca atât femeile, cât și bărbații peste 35 de ani să-și testeze anual nivelul de TSH din sânge.

Medicul specialist: „Oboseala continuă, irascibilitatea și episoadele de depresie nu sunt normale. Sunt semne că pacientul trebuie să-și examineze nivelul de TSH din sânge”

Românii sunt obișnuiți să nu se simtă bine. Oboseala care durează mai multe zile, irascibilitatea și episoadele de anxietate nu sunt și nici nu ar trebui să fie tratate ca și cum ar fi o normalitate. Normal este să ne simțim bine. Bolile tiroidiene pot fi ținute sub control, dar este foarte important ca acestea să fie depistate în stadiu incipient. De aceea, insist ca pacienții să-și testeze periodic, de la an la an, nivelul de TSH din sânge”, spune dr. Rodica Petriș, doctor medic specialist în Endocrinologie.

Medicii de familie trebuie să le recomande pacienților să-și facă investigații endocrinologice

„Înainte de a pune diagnosticul, medicii de familie trebuie să se asigure că problemele pe care le reclamă pacientul nu sunt, de fapt, semne ale bolilor tiroidiene. De aceea, cred că este foarte important ca pacienților care prezintă simptomele acestor afecțiuni și care nu trec printr-o perioadă agitată să li se recomande investigații endocrinologice amănunțite.”, spune dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Române de Medicină a Familiei.

Pacienții confundă simptomele bolilor tiroidiene cu efectele negative ale stilului de viață

Semnele problemelor endocrinologice includ:

  • Fluctuații ale greutății, constipație;
  • Oboseală cronică  (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoțită de dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei);
  • La femei, ciclu menstrual neregulat și scăderea libidoului;
  • Depresie.

De aceea, pacienții de cele mai multe ori cred că problemele cu care se confruntă sunt cauzate de stilul de viață haotic.

Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza afecțiuni grave

Atât secreția scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât și cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului.

De aceea, afecțiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) și duc la mărirea riscului de accident cardiovascular.

De asemenea, tulburările psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice.

Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, în fața traheei şi este esențială în buna funcționare a organismului. Și asta pentru că hormonii tiroidieni influențează consumul de energie, temperatura corpului și ritmul bătăilor inimii.

Surse: Institutul Național de Sănătate Publică

Rozalina Lapadatu, Presedinte APAA

Pacienții cer implementarea unui program național pentru depistarea afecțiunilor tiroidiene

Printr-o scrisoare deschisă, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) cere implementarea de urgență a unui program national de screening pentru afecțiunile tiroidiene.

„În întreaga lume, programele naționale de screening sunt deja un lucru cât se poate de normal. În România, însă, acestea nici măcar nu sunt pe agenda zilei. În plus, medicii specialiști atenționează că în România sunt mulți pacienți nediagnosticați. De aceea, insistăm ca autoritățile să demonstreze că le pasă cu adevărat de pacienți, oferindu-le dreptul la sănătate, care este elementar.”, spune Rozalina Lăpădatu, președinte APAA.

Un program național de screening ar putea, pe de o parte, să le ajute pe femei să conștientizeze că simptomele precum modificările greutății, stările de anxietate sau depresie ori insomnia ar putea fi eliminate cu ajutorul tratamentului corect. Pe de altă parte, dacă autoritățile ar ști cu exactitate câți pacienți sunt, ar putea lua măsurile potrivite pentru ei.

Carmen Ciocarlan, pacienta

Recomandări importante în prevenție:

  • De cele mai multe ori, „ceea ce simți poate fi din vina” tiroidei. Fluctuațiile în greutate, iritabilitatea, anxietatea și oboseala cronică sunt semne că trebuie să te adresezi medicului tau pentru un control amănunțit;
  • Analiza nivelului de TSH din sânge este esențială în detectarea problemelor tiroidiene;
  • După vârsta de 35 de ani, atât femeile, cât și bărbații, ar trebui să-și facă un control al glandei tiroide

Despre Campania „Ceea ce simți poate fi din cauza mea”, Tiroida

„Ceea ce simți poate fi din cauza mea”, Tiroida este campania de conștientizare a afecțiunilor tiroidiene organizată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune cu scopul de a crește nivelul de conștientizare și informare corectă cu privire la bolile tiroidiene. Campania se adresează nu doar persoanelor care riscă să se confrunte cu astfel de afecțiuni, ci întregii populații. Aceasta, întrucât medicii atenționează că bolile tirodidiene sunt depistate nu doar de către paciente, ci și de către aparținătorii acestora.

Despre APAA

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – A.P.A.A. s-a înfiinţat pentru a le oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli. Principalele obiective ale Asociaţiei sunt: reintegrarea socială şi profesională a pacienţilor cu afecţiuni autoimune, consilierea de specialitate a pacienţilor şi familiilor lor, precum şi impulsionarea responsabilizării structurilor guvernamentale în problematica acestor boli.

Pentru mai multe informaţii despre APAA, vizitaţi: www.apaa.ro şi pagina de Facebook a asociaţiei: www.facebook.com/APAARO.

8 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv