Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

ANM: Cod Galben de ploi torențiale în aproape toată țara  / POLITICĂ: Ședință de Guvern, pentru aprobarea rectificării bugetare / Fonduri suplimentare pentru SRI, SIE și SP / Pensiile vor fi majorate cu 14% / POLITICĂ: Guvernul Orban prelungește până la mijlocul lui septembrie starea de alertă /

 

Breaking News:
 

PMP atacă la CCR înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș

Senatul a adoptat miercuri, cu 71 de voturi “pentru” și de 20 de voturi “împotrivă”, înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.

Decizia este definitivă, dar mutarea este extrem de controversată, în condițiile în care liderii comunității maghiare au obținut înființarea acestui liceu prin divizarea Liceului Bolyai Farkaș.

Divizarea a produs numeroase acțiuni de protest la nivel local, dar există informații conform cărora s-a luat această decizie tocmai pentru ca liderii Partidului Social Democrat să-și asigure susținerea UDMR și a Budapestei.

Eugen Tomac și Marius Pașcan, doi dintre liderii Partidului Mișcarea Populară, au acuzat în termeni duri votul dat în Senat și au anunțat deja că PMP va contesta la Curtea Constituțională a României înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic.

“Am asistat la o sfidare la adresa întregii societăți românești și la rezultatul unei înțelegeri mizerabile între PSD și UDMR. Nu este deloc întâmplător faptul că după vizita de acum două zile a ministrului de externe al Ungariei astăzi PSD pur şi simplu a sfidat un lucru care este foarte grav, pentru că la Târgu Mureş nu există niciun liceu cu predare exclusivă în limba română, în schimb se înfiinţează cea de-a doua unitate de învăţământ cu predare exclusivă în limba maghiară, în condiţiile în care instituţii în care să se studieze în limba maternă a maghiarilor din România sunt suficiente. Mi se pare un lucru foarte grav pe care noi îl condamnăm cu toată fermitatea şi îl vom ataca la CCR pentru că ni se pare foarte grav. Prin această lege se încalcă principiul constituţional al autonomiei locale.
Reţeaua şcolară se stabileşte conform legii prin hotărâre a consiliilor locale, iar în acest sens acest principiu este încălcat. Mai mult, printr-un articol 5 al acestei legi se dau sarcini, i se stabileşte o obligaţie Consiliului local Târgu Mureş pentru a înfiinţa această unitate şcolară. Faptul că PSD a devenit o anexă a UDMR a făcut să nu remarce că nici măcar în privinţa personalităţii juridice nu sunt clarificate lucrurile, întrucât vor să înfiinţeze această unitate de învăţământ într-un imobil care aparţine unei organizaţii neguvernamentale, iar terenul este proprietatea statului român, deci iată o altă problemă juridică care ţine de neconstituţionalitate”, a fost mesajul transmis de cei doi lideri ai PMP.

Culmea este că, pe lângă senatorii de la PSD, ALDE și UDMR, al căror interes este evident, proiectul a fost votat miercuri și de senatori de la Uniunea Salvați România, doar PMP și PNL manifestându-se împotriva acestui proiect.

22 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv