Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Coaliția a stabilit măsurile de scădere a facturilor la energie / Ciucă: „Este o plafonare a prețului, nu se renunță la liberalizare” / În februarie și martie prețurile vor fi plafonate / OUG nu va întârzia mai mult de săptămâna viitoare / Un milion de facturi vor fi stornate (anulate) /

Breaking News:

Psiholog: Nu există legătură între muzica rock, Halloween şi tragedia de la Colectiv

Când trecem printr-o traumă, avem tendința să facem legături nereale, spune psihologul Iuliana Fűlaș, precizând că întreg curentul de opinie conform căruia tragedia de la Club Colectiv s-a întâmplat din cauza muzicii rock, a Halloween-ului, a numărului 666, a titlului piesei sau a numelui trupei este fals. Ba chiar poate să manipuleze un grup mare de oameni, într-un context în care gradul de emoție este unul ridicat.

Iuliana Fulas
Iuliana Fűlaș, psiholog

În același timp, pe fondul unei vulnerabilităţi cauzate de o dramă,  creierul nostru nu mai funcționează la parametri normali. Emoțiile negative blochează buna lui funcționare iar în acest context, oamenii au tendința să facă unele legături, de multe ori paranormale pe care, în condiții normale, nu le fac.

“S-a propagat foarte puternic, în Social Media sau chiar în mass-media, ideea conform căreia Dumnezeu i-a pedepsit pe cei din Club Colectiv din cauză că ascultau muzică pe care unii o numesc macabră sau diavolească. Din punct de vedere psihologic, o tragedie reconfigurează mecanismele de funcționare ale creierului, care nu mai functionează normal și nu reușește să proceseze trauma; suntem afectați cognitiv, emoțional, comportamental, relațional sau fizic”, afirmă psihologul.

Se putea întâmpla și la un concert de muzică simfonică

“Mânați de emoții negative, căutăm vinovați sau construim legături false între fapte, obiecte, comportamente sau oameni. Tragedia se putea întâmpla și la un concert de muzică simfonică sau în timpul unei slujbe în biserică. Să ne aducem aminte de incendiul de la Biserica “Sfântul Dumitru”, chiar în ziua de Paște, în acest an”, adaugă  Iuliana Fűlaș.

Trauma poate cauza leziuni la creier

Mai mult, specialistul spune că o tragedie de o asemenea magnitudine naște sentimente puternice iar durerea excesivă poate cauza leziuni la nivelul creierului, deoarece mintea umană nu se poate adapta la valul puternic de emoție negativă.

În cazul de față, nu doar cei implicați direct și cei implicați indirect (părinții, rudele, prietenii acestora etc.) sunt traumatizați, ci și publicul larg care urmărește informații despre tragedie, de la fața locului sau prin intermediul televizorului și a Social Media.

Imaginile de la tv ne pot afecta profund

“Imaginile cu un puternic impact emoțional ne pot afecta profund, deoarece natura umană este una empatică, își identifică emoțiile cu ale celor direct sau indirect implicați. Trăiesc împreună cu victimele sau familiile victimelor durerea puternică. Rețeaua Facebook a abundat, în aceste zile, de imagini marcante, neblurate, chiar foarte explicite”, explică psihologul.

“Fiecare dintre noi am avut, la un moment dat, o pierdere subită a unei persoane dragi de la care nu ne-am luat la revedere sau nu i-am spus cât o iubim. Orice știre sau imagine traumantizantă, puternic mediatizată, nu face altceva decât să ne aducă aminte de acel eveniment trist din viața noastră și să fim empatici”, conchide psihologul Iuliana Fűlaș.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv