Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

PsihoTrafiQ: Vinerea după-amiaza creşte agresivitatea la volan

Perioada din săptămână când se atinge gradul critic de agresivitate la volan este vineri la ora 17.45, deoarece se apropie weekendul iar persoanele din trafic au acumulat toată oboseala şi tensiunile din timpul săptămânii.

psihotrafiq

Totuşi, agresivitatea la volan este întreţinută de modul în care se comportă ceilalţi participanţi la trafic.

“Din punct de vedere al vârstei, am observat o frecvenţă mai mare, atunci când vine vorba de agresivitate la volan, la tineri. Aceştia îşi gestionează mai greu comportamentul agresiv din cauza lipsei de experienţă rutieră şi a indicelui de maturitate rutieră scăzut şi au tendinţa de a răspunde agresiv în trafic. Persoanele mai în vârstă sunt mai defensive în trafic deoarece au acumulat experienţă rutieră suficientă astfel încât să îşi gestioneze mai bine emoţiile”, declară prof. univ. dr. Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră “PsihoTrafiQ”.

Maşina, emblema şoferului

Tipul de maşină pe care o conducem reprezintă, în opinia expertului, un alt factor facilitator al comportamentului agresiv.

“În acest întreg proces, practica a demonstrat că nu doar educaţia, cât mai ales propria raportare la maşina pe care o conduce poate genera un comportament agresiv. Acest lucru poate crea cogniţii disfuncţionale în raportarea şoferilor la trafic, deoarece simplul considerent că au o maşină puternică, masivă, le crează un sentiment de siguranţă şi nu iau în calcul siguranţa celorlalţi participanţi la trafic”, declară preşedintele Asociaţiei PsihoTrafiQ.

Cum să le răspundem agresorilor

Chiar dacă nu suntem agresivi în trafic, putem deveni victimele altor participanţi, care taxează într-un mod agresiv greşelilele noastre sau pur şi simplu îşi manifestă superioritatea prin agresivitate. Specialistul ne recomandă să le răspundem acestor şoferi printr-un comportament defensiv, fără să le întărim pozitiv comportamentul lor agresiv.

“De multe ori suntem taxaţi fără vină în trafic şi pur şi simplu suntem agresaţi verbal de şoferi. În acele momente, este bine să nu ripostăm şi să adoptăm un comportament defensiv. Putem învăţa să ne stăpânim la volan dacă participăm la cursuri de conducere defensivă, care se organizează în şcolilele de conducere defensivă, de către instructor speciali antrenaţi”, explică Mihaela Rus.

Cauză în accidentele rutiere

Agresivitatea la volan creşte semnificativ iminenţa producerii de accidente rutiere, pe lângă oboseală, neatenţie, alcool sau lipsă de experienţă, atrag atenţia specialiştii în psihologia transportului.

Doctorul în psihologie Mihaela Rus afirmă că persoanele agresive la volan se încadrează din punct de vedere psiholog în categoria comportamentului de tip A, adică sunt acele persoane impulsive care au, în general, un temperament coleric, caracterizate prin competitivitate accentuată.

Campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic

Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră “PsihoTrafiQ” a derulat în ultimii ani campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, coordonate de prof. univ. dr. Mihaela Rus și psihologul principal Ionel Simionca – vicepreşedintele Asociaţiei, în vederea reducerii acestor comportamente disfuncţionale, care tind să contamineze comportamental din ce în ce mai mulţi şoferi.

Printre acestea, amintim campaniile naţionale “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” şi “Alcoolul la volan este un accident”.

Totodată, Asociaţia organizează cursuri de formare, adresate psihologilor, menite să formeze din ce în ce mai mulţi experţi în psihologia transportului, care să promoveze educaţia rutieră şi atitudinile responsabile în trafic. Mai multe informaţii găsiţi pe www.psihotrafiq.ro.

1 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv