Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

GREVĂ în Educație: Sindicatele critică negocierile de formă din partea lui Ciucă și Ciolacu / POLITICĂ: Guvernul a adoptat OUG cu majorările propuse dar refuzate de sindicate / Iohannis: „Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenenle naționale?” /

Breaking News:

Rezultate BAC 2022: Cîmpeanu: Cea mai bună rată de promovare din ultimii 10 ani

Rata de promovare la prima sesiune a examenului de Bacalaureat este de 73,3% înainte de contestații, cea mai bună din ultimii 10 ani, a anunțat, luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Din promoţia curentă au luat examenul 78,3% dintre elevi, iar din promoţiile anterioare, 32,1%.

În rural, rata de promovare a fost de 69,2%, iar în urban, de 82,7%.

„Aş vrea să încep prin a felicita toţi cei 89.000 de candidaţi reuşiţi (…). Anul trecut am avut 86.000 de candidaţi reuşiţi, cu aproape 3.000 mai puţini. Mai exact 2.928, deşi anul trecut au fost mai mulţi candidaţi înscrişi cu 7.211. (…) Este cel mai ridicat nivel de promovare judecând după anii începând cu 2013, în ultimii zece ani, înainte de contestaţii”, a spus Cîmpeanu, într-o conferință de presă.

Cele mai ridicate rate de promovare au fost înregistrate în Cluj – 85,1%, Iaşi – 81,7%, Galaţi – 81,6%, Brăila – 81,3%. Bucureşti a avut o rată de promovare de 77,4%.

Judeţele cu cea mai scăzută rată de promovare: Ilfov – 47%, în creştere cu aproape 6%faţă de anul trecut, Giurgiu – 55%, Călăraşi – 53%. 

Toate aceste trei judeţe au număr mic de candidaţi la examenul de Bacalaureat – circa 1.000 de candidaţi. (…) Îi felicit şi pe cei 162 de candidaţi care au obţinut media zece. În top conduce Bucureştiul cu 30 de note de zece, Prahova – 15, Galaţi şi Vâlcea câte nouă note de zece, Cluj şi Iaşi au câte opt note de zece”, a spus ministrul.

Cîmpeanu a afirmat că vor fi analizate chiar începând de luni acele şcoli care au obţinut rezultate „mult sub medie”: „Au fost şcoli care nu au avut niciun candidat reuşit la examenul de Bacalaureat şi în câteva zile vom avea şi situaţia privind cauzele neînscrierii la examenul de Bacalaureat. (…) Ne vom apleca cu o atenţie specială asupra acelor şcoli care nu au avut reuşiţi la Bacalaureat. (…) Am spus că refuz să cred că avem colegi atât de cinici încât să nu permită accesul în examenul de Bacalaureat pentru a nu avea, să spunem, această situaţie în care din cei înscrişi nu promovează niciunul. Refuz să cred, dar totuşi ne vom uita cu atenţie”.

Evaluarea digitală va fi extinsă

Evaluarea digitală s-a derulat foarte bine în judeţul Călăraşi, a ținut el să precizeze, iar rezultatele unui chestionar de satisfacţie sunt „covârşitoare” în favoarea evaluării digitale, inclusiv din partea profesorilor corectori.

„Anul viitor, ne dorim să putem extinde la nivel naţional evaluarea digitală”, a spus ministrul.

În privința subiectelor, Sorin Cîmpeanu a declarat că au fost concepute „foarte corect”, fiind corelate cu competenţele corespondente.

„De asemenea, nivelul de dificultate a fost conceput pentru note până în 5 şi 6, pentru note de 7 şi 8 şi subiecte mai dificile pentru note de peste 9″, a spus ministrul Educaţiei.

În opinia sa, rezultatele bune se datorează şi simplificării materiei de examen, din care s-au eliminat acele conţinuturi care au fost predate pe parcursul perioadelor în care şcolile au fost închise.

„Începând de anul viitor o să avem o tranziţie spre normalitate. Sigur că programa va fi simplificată şi anul viitor cu ceea ce s-a predat în clasa a X-a şi eventual în clasa IX-a, dar vom avea deja conţinuturi complete pentru clasele a XI-a şi a XII-a”, a arătat ministrul Educaţiei.

Câmpeanu a mai spus că  fiecare liceu trebuie să îşi „asume” filiera:

„Avem acele licee mozaic. La Liceul Pedagogic avem şi clase de alimentaţie publică. Ceea ce, o spun cu toată răspunderea, nu este normal. Fiecare liceu trebuie să îşi asume filiera. Trebuie să îşi dezvolte resursa umană, infrastructura şi toate eforturile pentru a obţine rezultate pe o anumită filieră. Aceste licee numite mozaic vom face o analiză amănunţită. Sunt licee în care rata de promovare se dovedeşte a fi scăzută şi foarte scăzută”, a mai afirmat ministrul.

Bacalaureatul ar putea fi schimbat cel mai devreme începând din anul 2027, după adoptarea proiectului de lege care implementează concluziile proiectului „România Educată”.

„Cei care vor da Bacalaureatul anul viitor vor da aşa cum l-au cunoscut în momentul în care au intrat în clasa a IX-a. Atunci când vom avea adoptat proiectul de lege care implementează concluziile “România Educată” vom anunţa acest lucru şi în 2027 cel mai devreme putem să avem un examen de Bacalaureat radical schimbat”, a arătat ministrul. 

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv