Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul prelungește cu încă 30 de zile starea de alertă / Premierul Cîțu le dă liber românilor până la 5 dimineața de Paști / SĂNĂTATE: Familiile celor decedați de COVID-19 vor putea să-și ia rămas bun de la ei în spital / Vlad Voiculescu: Nu scrie în niciun regulament că oamenii nu trebuie îmbrăcați înainte de înmormântare /

Breaking News:

România, pe ultimul loc la rezultatele tratamentelor medicale

România se află pe ultimul loc la rezultatele tratamentelor medicale – cea mai importantă categorie de indicatori din Indexului european al sistemelor medicale (EHCI).

medic, doctor

Raportul cuprinde 48 de indicatori grupaţi în 6 categorii. Iată ce punctaj a obţinut România, potrivit raportului publicat, marţi, de euro-health.ro:

  • drepturile şi informarea pacienţilor: 96 de puncte din 150 (locul 23)
  • accesibilitatea (timpii de aşteptare pentru tratament): 150 de puncte din totalul de 225 (locul 17, deasupra unor ţări precum Danemarca, Italia, Norvegia, Polonia, Spania, Suedia sau Marea Britanie)
  • rezultatele tratamentelor: 104 puncte din 250 (locul 35)
  • gama de servicii oferite şi extinderea lor 63 de puncte din 150 (locul 31)
  • prevenţia: 71 din 125 puncte (locul 27)
  • farmaceuticele: 43 din 100 puncte (locul 33, mai bine doar decât Albania şi Muntenegru).

Combinaţia acestor indici – obţinuţi din studii şi baze de date internaţionale şi din chestionare administrate asociaţiilor de pacienţi – îşi propune să descrie felul în care consumatorul de servicii medicale este servit de propriul sistem.

Probleme severe 

Indexul european al sistemelor medicale (EHCI) este realizat de compania suedeză Health Consumer Powerhouse. Autorii arată că “România are probleme severe cu managementul întregului său sector public” şi, alături de Albania şi Bulgaria, “suferă din cauza unei structuri învechite de asistenţă medicală, cu o proporţie ridicată şi costisitoare de internări”.

Per total, România a obţinut 527 de puncte din totalul de 1.000, aflându-se doar deasupra Albaniei (524), Poloniei (523) şi Muntenegrului (484), obţinând locul 32 din 35 de ţări studiate în ediţia 2015.

Faţă de anul trecut, când ţara noastră a avut „roşu pe linie” la toţi cei opt indicatori ai subdisciplinei, indexul pe 2015 a acordat note mai bune pentru reducerea deceselor cardiovasculare şi reducerea deceselor prin accident vascular cerebral.

S-au înregistrat însă în continuare scoruri mici pentru mortalitatea infantilă, supravieţuirea în cancer, anii potenţiali de viaţă pierduţi, infecţiile cu stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA), rata avorturilor şi depresie.

Potrivit raportului, România a făcut progrese în ce priveşte accesul în aceeaşi zi la medicul de familie, accesul direct la medicul specialist, accesul la radioterapie sau chimioterapie sub 21 de zile şi timpul de aşteptare la camera de gardă.

Pe primul loc ale clasamentului în EHCI 2015 se află tot Olanda, cu 916 puncte, urmată de Elveţia (894), Norvegia (854), Finlanda (845), Belgia (836), Luxemburg (832), Germania (828) şi Islanda (825).

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv