Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Litoralul pentu toţi – ediția 2022 începe cu prețuri de la 34 de lei/noapte/persoană / 

Breaking News:

Rovana Plumb se laudă cu fonduri europene pentru învățământul dual

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, dar și ministru interimar al Educației, a declarat vineri, la conferința „EduPro Summit #1 – Educate for future”,  că în ultimele două săptămâni au fost semnate două contracte de finanțare europeană, în valoare totală de 114 milioane euro, pentru îmbunătățirea învățământului profesional dual. 

 

Laudele Rovanei au venit în timp ce comisarul european pentru Politică  Corina Crețu a criticat-o pentru minciuna livrată public de aceasta, că studiul de fezabilitate al spitalelor regionale costă 250 de milioane de euro, în loc de 1,8 milioane euro, cât este real.

Corina Crețu, șocată de atacurile PSD asupra sa, după ce a contrazis-o pe Rovana Plumb

Astfel, prin programul Bursa Profesională, 80.132 de elevi din clasele IX-XI din învățământul profesional, inclusiv învățământul dual, vor fi stimulați să-și continue studiile cu burse acordate din fonduri europene. 20% dintre elevii care vor primi burse provin din mediul rural. Bursa, în valoare de 200 lei, se plătește tuturor elevilor, indiferent de veniturile părinților, dar în anumite condiții de frecvență la cursuri. Suma alocată programului este de 83 milioane euro. Mai multe informații sunt disponibile aici: http://bit.ly/2NAIccB.

Programul „Bani de liceu”, cu o valoare de 31 milioane euro, va permite susținerea și continuarea acestui program și va acoperi cheltuielile realizate/estimate de statul român pentru acest tip de sprijin. Astfel, începând cu acest an școlar, fiecare beneficiar al programului „Bani de liceu” va primi 250 lei/lună, față de 180 lei/lună (cuantumul anterior) pe întreaga durata a cursurilor. Detalii suplimentare sunt publicate aici: https://bit.ly/2P0nXJY.

Tot prin Programul Operațional Capital Uman vor fi alocate fonduri de 63,72 milioane euro pentru creșterea calității învăţământului profesional şi tehnic românesc. Concret, vor fi finanțate activități de creștere a calității și de adaptare a ofertei educaționale la cererea de calificări şi competenţe de pe piaţa muncii. În acest scop, vor fi organizate stagii de formare pentru profesorii din învățământul profesional şi pentru întreg personalul implicat în instruirea elevilor. De asemenea, partenerii economici vor fi stimulați financiar, prin subvenții, să se implice în formarea profesională iniţială. Vor fi puse la punct mecanisme de monitorizare a inserţiei profesionale a absolvenţilor de învăţământ profesional şi tehnic. Mai mult detalii despre ghid sunt disponibile aici: https://bit.ly/2OBvVsT.

La conferința „EduPro Summit #1 – Educate for future”, organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană și Ambasada Republicii Federale Germania la București, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, au fost prezenți și Excelența Sa domnul Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, și domnul Sebastian Metz, director general și membru în Consiliul Director AHK România. Evenimentul a avut ca scop promovarea învățământului profesional dual pe model german, ca alternativă la învățământul clasic.

În discursul său, Rovana Plumb a arătat că Guvernul României sprijină învățământul dual profesional din perspectiva finanțării prin proiecte din fonduri europene și a prezentat măsurile de finanțare care vizează îmbunătățirea acestui tip de învățământ:

“În contextul implementării obiectivelor Strategiei Europa 2020, dezvoltarea unui sistem de educație și formare profesională atractiv, competitiv și relevant pentru cerințele pieței muncii a reprezentat, în ultimii ani, o prioritate pentru Ministerul Educației Naționale. 

Creșterea în fiecare an a numărului de elevi școlarizați prin învățământul profesional, de la 11.368 elevi în anul școlar 2012 – 2013, la 84.958 de elevi în anul școlar 2018 – 2019, demonstrează interesul tot mai mare al elevilor și al operatorilor economici pentru acest traseu de educație și formare profesională.

Și învățământul dual a înregistrat o dezvoltare importantă. Pentru anul școlar 2018-2019, acest tip de formare este organizat în 128 de școli (dublu față de anul trecut), cu un total de 4.244 elevi, pentru care au fost încheiate contracte de parteneriat cu  297 de operatori economici”.

6 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv