Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: CCR a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor / HG adoptată de Cabinetul Orban privind organizarea scrutinului în 6 decembrie este nulă / BEC: Nicușor Dan a câștigat alegerile cu 42,76% – rezultate parțiale (96,95%) / Gabriela Firea a obținut numai 37,98% dintre voturi / Pe locul 3 se află Traian Băsescu: 10,98% / 

Breaking News:
 

Sănătatea a primit 570 de milioane de lei la rectificare pentru “oameni, programe, eficientizare și investiții”

La rectificarea bugetară aprobată miercuri de guvern, Sănătatea a primit o alocare suplimentară de 570 de milioane de lei, din care 297 de milioane sunt pentru minister iar 271 de milioane, pentru Casa Națională de Asigurări.

Ministrul Vlad Voiculescu, în echipament, la Unitatea de arși de la Spitalul Floreasca
Ministrul Vlad Voiculescu, în echipament, la Unitatea de arși de la Spitalul Floreasca

“Sectorul de Sănătate primește, în sfârșit, prioritatea de care are nevoie, de care țara are nevoie” iar banii primiți la rectificare vizează patru capitole: “oameni, programe, eficientizare și investiții”, a spus ministrul de resort Vlad Voiculescu, la finalul ședinței Executivului.

Primul lucru lucru bun adus prin rectificare “este cu siguranță faptul că de la 1 august, prin Ordonanța 20, salariile medicilor cresc și deja, la sfârșitul acestei luni, lucrul acesta se va vedea în buzunarul fiecărui medic”.

“Un al doilea lucru agreat recent este creșterea plăților gărzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august. Baza pentru plata gărzilor era, până acum, salariul de bază din 2009. Acest lucru va fi rectificat, iar termenul pe care ni l-am acordat pentru definitivarea paşilor legislativi care sunt necesari este de 1 octombrie”. Până la 1 octombrie anul acesta vor fi făcuţi paşii legislativi astfel încât de la 1 octombrie gărzile vor fi plătite la un alt nivel, iar diferenţa este semnificativă”, a spus ministrul.

El a precizat că are în vedere și plata medicilor rezidenți de anul I și II pentru gărzile pe care le fac.

Negocieri pentru medicamente

Ministrul Sănătății a vorbit și despre creditele de angajament pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate în valoare de 868 de milioane de lei.

“Aici avem în vedere câteva lucruri discutate cu domnul președinte al CNAS, Radu Țibichi. Vorbim de continuarea și extinderea contractelor privind tratamentul fără interferon pentru hepatita C. În felul acesta vor fi ajutați peste 10.000 de oameni. (…) Vor fi reluate negocierile pentru medicamente pentru melanom malign, cancer de prostată, cancer pulmonar. Vom negocia alte molecule pentru tratarea unor afecțiuni oncologice, cardiovasculare, diabet zaharat și altele. De asemenea, la nivel de servicii avem în vedere, sigur, continuitatea acordării serviciilor medicale, a medicamentelor, dispozitivelor medicale până la sfârșitul anului, dar se va pune accent pe stimularea serviciilor în tratament ambulatoriu”, a anunțat Voiculescu.

Programul pentru oncologie pediatrică

Despre subprogramul de oncologie pediatrică: “O să introducem un subprogram de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne (…) De asemenea, după ce s-a făcut diagnosticarea și s-a aplicat tratamentul este important să avem o monitorizare corectă. Ce facem acum printr-o HG care este în circuitul de avizare este să includem activități de monitorizare a bolii minime reziduale pentru bolnavii cu leucemii acute”, a afirmat Voiculescu.

Alte 5 milioane de lei vor fi alocați pentru “finanțarea activităților din secțiile de neonatologie ale spitalelor de pediatrie și ale maternităților de grad III”.

Achiziții publice centralizate

“La nivel de eficientizare, o primă măsură din cele pe care le-am anunțat acum câteva zile (…) este aceea a achizițiilor publice centralizate. Am inițiat, deja, procedura de achiziție centralizată la nivel național pentru antibiotice injectabile (…). Scopul final este acela să asigurăm atât accesul continuu, cât și o sustenabilitate în acest sector. Avem o sumă inițială alocată pentru achiziții, suma minimă pe care o estimăm este de 122 de milioane de lei, suma maximă este de 161 de milioane de lei. Cum spuneam, este vorba de o eficientizare semnificativă a cheltuielilor, iar antibioticele sunt un prim pas. Avem, de asemenea, în vedere achiziții publice centralizate pentru medicamente oncologice și, în general, pentru lucrurile pentru care pot fi încheiate contracte cadru la nivel central, urmând ca spitalele să intre în contracte subsecvente pentru aceste medicamente”, a adăugat Voiculescu.

Totodată, “un punct foarte important este programul național de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale și monitorizarea utilizării antibioticelor și antibioticorezistenței”.

Bugetul acestui program a fost suplimentat cu 4,6 milioane de lei iar în ei a fost inclusă testarea activă pentru toți pacienții nou-internați în secțiile de ATI.

7 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv