Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul va aproba noile măsuri de relaxare de la 1 august adoptate de CNSU / ANM: Cel mai agresiv val de caniculă din această vară a debutat cu Cod Galben / 

Breaking News:

Sporuri mai mari pentru profesori, după majorarea costului standard per elev/preșcolar

Școlile vor primi mai mulți bani, inclusiv pentru sporurile acordate profesorilor, după ce Guvernul a majorat miercuri, prin două hotărâri, costul standard per elev/preșcolar, de la 3.043 lei/an la la 3.740 lei/an.

elevi, scoala

Unitățile de învățământ preuniversitar primesc finanțare de bază în limitele costului standard per elev/preșcolar de la bugetul de stat, din sumele defalcare din TVA prin bugetele locale.

“Costul standard per elev/preșcolar se determină pentru fiecare nivel de învățământ, filieră, profil, specializare/domeniu, în funcție de mărimea și tipul unităților de învățământ, mediul urban/rural și coeficienții de temperatură din zone geografice”, explică un comunicat al Executivului.

Pe baza acestui cost se finanțează cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora pentru unitățile de învățământ. În această categorie nu sunt, însă, incluse cheltuielile pentru alocații, pentru transportul la și de la locul de muncă, precum și cheltuielile salariale în natură.

Tot pe baza acestui cost se face și finanțarea cheltuielilor cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, precum și a celor pentru bunuri și servicii.

Cheltuielile cu pregătirea profesională includ şi cheltuielile legate de formarea continuă şi evaluarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional acreditat.

“Concret, costul standard per elev din învăţământul gimnazial din mediul urban (considerat coeficientul 1) în 2017 este stabilit la 330 lei/an. Acest tip de costuri este determinat prin aplicarea unor coeficienţi de diferenţiere la valoarea coeficientului 1, de bază”, precizează și ministerul Educației.

Coeficienţii de diferenţiere sunt stabiliţi în funcţie de tipul unităţii de învăţământ (grădiniţă, şcoala gimnazială, liceu teoretic, şcoală profesională, colegiu), numărul de elevi înscrişi,zone de temperatură (sunt şase zone de temperatură identificate), precum şi mediul urban/rural.

De exemplu, pentru un liceu din zona 1 (judeţele Călăraşi, Constanţa, Dolj, Giurgiu, Olt, Tulcea, Teleorman) cu până la 300 de elevi înscrişi, coeficientul aplicat va fi 1,1661, în timp ce pentru aceeaşi categorie de unitate de învăţământ situată în zona 6 (judeţele Bistriţa-Năsăud, Covasna, Hunedoara, Harghita, Maramureş, Suceava) coeficientul aplicat va fi 1,3061.

2 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv