Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: CCR stabilește data dezbaterii sesizării premierului privind moţiunea de cenzură /JUSTIȚIE: Generalul de contrainformații Gherghe (DGIA), condamnat de formă: 1 an și 5 luni de închisoare cu suspendare pentru delapidarea fondurilor Armatei /

Breaking News:

Temele elevilor pentru vacanță au fost eliminate prin ordin de ministrul Educației

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a eliminat prin ordin temele elevilor pentru vacanță iar cele din timpul săptămânii nu trebuie să depășească 2 ore pe zi, cumulat.

elevi-clasa-banci-scoala

Astfel, timpul alocat activităţilor şcolare va fi de 5-8 ore/zi, cu tot cu temele pentru acasă date de învățători și profesori.

Timpul total alocat temei obligatorii pentru acasă va fi de maximum o oră la învăţământul primar și de maximum două ore pentru celelalte niveluri de învăţământ.

“Timpul necesar realizării temelor pentru acasă pentru un elev este de cel mult 2 ore însumând toate disciplinele, în aşa fel încât media zilnică a pregătirii elevului, în clasă şi în afara ei, să se încadreze în 5-8 ore zilnic. La clasa pregătitoare nu se vor da teme pentru acasă. (…) În perioada vacanţelor, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învăţământul primar şi gimnazial”, se arată în ordinul semnat de ministrul Educaţiei Naţionale, Mircea Dumitru, şi prezentat presei miercuri.

Totodată, tema pentru acasă nu poate fi folosită ca un instrument de pedeapsă.

“Se interzice utilizarea temei ca instrument de pedeapsă (cantitate mare de teme, exerciţii repetitive) precum şi solicitarea realizării unor activităţi de învăţare care necesită o abordare sistematică în clasă şi nu pentru a fi desfăşurate individual, ca temă pentru acasă”, se mai arată în ordin.

Ordinul mai prevede că, în cadrul orelor de la clasă, o atenţie specială va fi acordată tehnicilor de învăţare independentă, respectiv vor fi exersate modalităţi de rezolvare independentă a unor sarcini de lucru, astfel încât aceste deprinderi să fie transferabile şi în efectuarea temelor pentru acasă.

“Am semnat la începutul acestei luni ordinul de ministru care defineşte temele. Propunem o raţionalizare a timpului privind realizarea temelor pentru acasă, plus o distincţie între temele obligatorii şi cele facultative astfel încât elevii să nu depăşească timpul de 8 ore, însumat, şcoală plus teme pentru acasă. Pentru un şcolar care e în clasele primare, timpul pentru şcoală şi realizarea temelor putea să depăşească numărul de ore pe care un adult le petrece la muncă. Astfel, vrem să prevenim abuzurile, iar un elev să se preocupe cel mult 8 ore de şcoală”, a declarat Mircea Dumitru.

“Astfel de acte normative au și menirea de a-i educa și pe educatori. Eu nu văd de ce nu se poate aplica așa ceva în România de vreme ce se aplică în foarte multe alte țări. (…) Înseamnă că abordarea calitativă este cea importantă și suntem pe o cale greșită cu acest gen de a da continuu teme repetitive, care nu fac altceva decât să le tocească nervii și să îi îndepărteze de școală”, a adăugat ministrul.

El a precizat că ordinul de ministru nu a fost publicat pe internet, dar juridic el își face efectul deja.

“Se vor da și în continuare teme. Să știți că acest ordin nu se aplică automat și va trebui ca și părinții sau comitetul de părinți, elevii să contribuie la aplicarea acestui ordin”, a arătat demnitarul.

Temele erau oricum rezolvate de părinți

Secretarul de stat în MENCS Monica Anisie consideră că trebuie să fie “responsabile” și cadrele didactice. “Sunt părinți care au semnalat abuzuri din partea profesorilor care dau temă obligatorie… Noi raționalizăm timpul pentru temele obligatorii. Copilul, dacă dorește să studieze mai mult, nu îi interzice nimeni acest lucru. (…) Aceste teme pentru acasă, de cele mai multe ori sunt copiate unul de la altul în clasă sau sunt rezolvate de părinți. Acesta este adevărul. De ce nu vrem să îl recunoaștem?”, a susținut Anisie.

Ea a spus că un ordin asemănător exista din anul 1999 și prevedea 5 – 6 ore suplimentare pentru acasă, asta pe lângă 6 – 7 orec ât au elevii la școală.

“Vi se pare că este normal să se întâmple lucrul acesta? Mie mi se pare că nu este normal”, a afirmat secretarul de stat.

2 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv