Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Nicușor Dan vrea să îl demită pe șeful Direcției Juridice a PMB / Numai că Adrian Iordache a acupat funcția prin concurs /BEC: Nicușor Dan a câștigat alegerile cu 42,76% – rezultate parțiale (96,95%) / Gabriela Firea a obținut numai 37,98% dintre voturi / Pe locul 3 se află Traian Băsescu: 10,98% / 

Breaking News:
 

Un miliard de lei în plus la Educație. Salarii mărite, navetă decontată și manuale gratuite

Pentru prima dată în ultimii 26 de ani, Educația aprimit o sumă uriașă la rectificarea bugetului, aprobată de Guvern miercuri: 1 miliarde le lei, sumă ce se va împărți aproape egal între învățământul preuniversitar și universitar. 

mircea dumitru

Iată unde se vor duce banii, potrivit ministrului Educației, Mircea Dumitru:

  • 417,8 milioane vor fi destinate învăţământului universitar şi 597,9 milioane lei învăţământului preuniversitar
  • La aceasta putem adăuga 225 de milioane de lei care au fost deblocate din conturile universităţilor. Universităţile vor avea aceşti bani la dispoziţie atât pentru plata drepturilor salariale, cât şi pentru anumite proiecte de investiţii.
  • De aceşti bani beneficiază cadrele didactice şi personalul auxiliar din învăţământ – aproximativ 280.000 de oameni -, iar motivaţia folosirii acestor bani, în mod concret, este (…) majorarea şi corectarea salariilor.

Salarii corectate pentru toată lumea

Totodată, “personalul didactic care nu a obţinut hotărâri judecătoreşti pentru plata diferenţelor salariale pentru perioada octombrie 2008 – mai 2011 beneficiază, cu toate acestea, de drepturi începând cu anul 2016 într-un mod similar acelor cadre didactice care au obţinut aceste drepturi în urma unor demersuri în instanţe şi a unor hotărâri judecătoreşti”.

De asemenea, sunt asigurați banii necesari pentru plata unora dintre titlurile executorii promise profesorilor până la sfârşitul anului trecut. “Nu au fost plătite aceste drepturi până la sfârşitul anului 2015 şi acum putem să asigurăm banii pentru a plăti aceste drepturi salariale care au fost câştigate în instanţă în anii anteriori”.

Manuale gratuite, primele în 10 ani

Ministrul a mai spus că “pentru prima dată Ministerul Educaţiei asigură manuale şcolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a”, lucra care nu s-a mai întâmplat de 10 ani.

“Este vorba de un efort bugetar aici de aproximativ 32 de milioane de lei pentru asigurarea a peste 3,6 milioane şcolare noi. Este vorba aici, totodată, de o prevedere legală care se aplică din anul şcolar 2016 – 2017. Anul trecut, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a au primit doar un cuantum de  55 de lei pentru achiziţionarea manualelor. S-a dovedit, în realitate, că banii aceştia nu au fost folosiţi  nu în ultimul rând, din cauza unei birocraţii foarte complicate şi sufocante uneori. Anul acesta am luat această măsură ca manualele să fie date cu titlu gratuit elevilor din clasa a XI-a şi a XII-a”.

Navetă decontată pentru elevi

“Un alt proiect important, aşteptat de foarte mulţi elevi din România şi de familiile lor, este decontarea navetei elevilor. Există un prim proiect de Ordonanţă de urgenţă, elaborat în partaneriat cu Cancelaria Prim-Ministrului, astfel încât să putem asigura decontarea navetei elevilor. Ordonanţa de urgenţă rezolvă problema nedecontării integrale a costurilor de navetă ale elevilor care studiază în altă localitate decât în aceea de domiciliu, o ordonanţă care, de fapt, afectează peste 125.000 de elevi din România. În acest moment, luăm în calcul varianta de a asigura 50% din costuri din bugetul naţional, restul urmând să provină din bugetele locale ale Consiliilor Judeţene”, a mai anunțat Mircea Dumitru.

Proiect pilot pentru masa caldă

Ministrul a amintit și despre proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru asigurarea unei mese calde pentru elevii din învăţământul preuniversitar.

Proiectul pilot, întocmit de Ministerul Educației și Ministerul Finanţelor, vizează 21 de şcoli “alese astfel încât să acopere întreaga diversitate de unităţi de învăţământ din România”.

“Profesori motivaţi în şcoli defavorizate”

Nu în ultimul rând, Ministerul Educaţiei are în vedere începând cu această toamnă, programul “Profesori motivaţi în şcoli defavorizate”.

“Acesta este, de fapt, o componentă a unei strategii mai largi a guvernului, un pachet de măsuri antisărăcie, pe care l-am şi discutat în detaliu şi am şi anunţat public acum câteva zile, împreună cu domnul ministru Ghinea (al Fondurilor Europene – n.r.), care sunt liniile principale ale acestei viziuni strategice. Ceea ce ne dorim aici, în ceea ce priveşte, de fapt, componenta educaţională, este faptul de a sprijini cadrele didactice care predau în şcolile defavorizate din întreaga ţară”, a precizat ministrul.

Mircea Dumitru a arătat că Ministerul Fondurilor Europene a lansat o linie de finanţare care sprijină atragerea tinerilor porfesionişti pentru a preda în şcoli defavorizate din întreaga ţară.

“Bugetul care a fost alocat este de 25 de milioane de euro şi avem în vedere acele zone, în primul rând, în care sunt copii cu risc ridicat de abandon şcolar, copii care provin din familii sărace, defavorizate, copii care au diverse dizabilităţi sau care provin din etnia romă, de asemenea, copii care locuiesc în comunităţi izolate ori aceia care se află în regim de şcoală de penitenciar sau de reeducare”, a conchis ministrul Educației.

120 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv