Cazurile de sindrom hemolitic uremic se extind în ţară: un bebeluş din Bacău a fost transferat de urgenţă, vineri seară, de la Spitalul Judeţean Bacău la Spitalul de Pediatrie din Iaşi, informează, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii.
Copilul are un an şi a fost transferat în aceeaşi zi a internării, imediat după ce i-a fost depistat sindromul.
“Direcţia de Sănătate Publică Bacău a informat Ministerul Sănătăţii şi Centrul National de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile de la INSP, conform ordinului ministrului Sănătăţii de raportare zilnică a cazurilor de boală diareică gravă şi sindrom hemolitic uremic, cu privire la apariţia în ziua de vineri a unui caz de sindrom hemolitic uremic (SHU) la Spitalul Judeţean din Bacău, copilul fiind ulterior transferat la Spitalul de Pediatrie din Iaşi”, se arată în comunicatul MS.
Bolnav din 4 februarie
“Copilul a manifestat boala diareică acută cu debut în data de 4 februarie, pentru care a primit tratament antibiotic timp 3 zile în regim ambulatoriu cu o evoluţie favorabilă, dar cu înrăutăţire a stării de sănătate în data de 18 februarie”, se mai arată în document.
Potrivit recomandărilor Ministerului Sănătăţii, DSP Bacău a început investigaţia epidemiologică efectuând inclusiv anchetă alimentară. “Copilul a ajuns la Spitalul de Pediatrie Iaşi cu aproximaţie la ora 20:00, urmând sa fie recoltate probe pentru a se stabili clar cauza apariţiei sindromului”, se precizează în comunicat.
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor cu privire la respectarea regulilor de igienă în această perioadă.
Trei copii cu sindromul hemolitic-uremic, toţi din Argeş, au murit în ultimele două săptămâni la Spitalul “Marie Curie” din Capitală.
În continuare sunt internaţi aici 7 bebeluşi cu această boală.
Nici până în prezent nu s-a descoperit cauza îmbolnăvirii bebeluşilor, după “explozia” cazurilor la sfârşitul lui ianuarie.
Prim-ministrul Dacian Cioloş, care s-a deplasat vineri, împreună cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, la Spitalul de Pediatrie Piteşti, unde sunt internaţi în continuare 33 de copii cu infecţii digestive, a declarat că aceste cazuri prezintă o situaţie “curioasă”.