Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

POLITICĂ: Comisiile parlamentare continuă audierea miniștrilor Guvernului Orban II / Votul în plen va fi dat luni, 24 februarie, la ora 16.00 /

Breaking News:
 
Una dintre cele 25 de ordonanțe adoptate de Guvernul Orban înaintea moțiunii a fost transmisă cu erori în Monitorul Oficial, astfel că va fi publicată o rectificare

UPDATE! OUG 15/2020 privind transportul elevilor, publicată într-o formă greșită în MO

UPDATE: Rectificarea la OUG 15/2020, astfel încât naveta elevilor să fie decontată nu numai pentru transportul rutier, ci și pentru cel cu trenul sau naval, a fost publicată în Monitorul Oficial: sintagma referitoare la „documente le justificative (bilete sau abonamente -n.r.) emise de operatorii de transport rutier” a fost înlocuită de sintagma „emise de operatorii de transport”.

Noul text al OUG prevede următoarele: “Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi. Decontarea se realizează pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport.”

foto: Jean-Mihai Pîlșu

Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 15/2020, adoptată de Guvernul Orban în 4 februarie pentru a modifica Legea Educației Naționale (LEN 1/2011) astfel încât transportul elevilor prin intermediul curselor regulate interjudețene să poată fi decontat chiar dacă nu dețin abonament, a fost publicată, marți, în Monitorul Oficial (MO), dar într-o formă greșită.

”Dintr-o eroare materială, în Monitorul Oficial a fost publicată Ordonanța de Urgență într-o altă formă. În cursul zilei de mâine, 12 februarie 2020, va fi publicată în Monitorul Oficial o rectificare, în acord cu forma adoptată în ședința Guvernului din 4 februarie 2020, pentru corectarea erorii materiale apărută în circuitul adoptării actului normativ”, precizează Ministerul Educației.

Din Legea Educației Naționale a fost eliminat termenul „abonament”, iar operatorii de transport rutier au obligaţia să asigure transportul rutier al elevilor, înclusiv al celor de la nivel liceal,  în limitele stabilite prin Hotărâre de Guvern.

Decontarea se va realiza din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ în cadrul cărora elevii sunt şcolarizaţi, pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport.

Numai că elevii sunt nemulțumiți că actul normativ nu acoperă și decontarea transportului cu trenul. 

„În calitate de reprezentanţi ai elevilor din România, condamnăm cu fermitate modul în care Guvernul României a ales să discrimineze, prin prezenta ordonanţă de urgenţă, elevii care fac naveta cu trenul. Este inacceptabil să tolerăm un astfel de comportament din partea guvernanţilor, din cauza unei exprimări dezastruoase mii de elevi din România vor suferi, iar gradul de excluziune socială va creşte şi mai mult. Guvernul Orban a uitat de acei elevi care călătoresc cu trenul şi a ales să îi sară din ecuaţia parlamentară!”, a acuzat, într-un comunicat, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Antonia-Laura Pup.

Potrivit OUG 15/2020, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, inclusiv a celor de la nivel liceal, li se decontează cheltuielile de transport, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi.

În termen de 30 zile de la data publicării OUG, Ministerul Educației și Cercetării inițiază Hotărârea Guvernului privind procedura de decontare și sumele ce pot fi decontate pentru transportul rutier al elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu.
 
19 Shares