Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

CORONAVIRUS: 94 de decese în România / 278 de cazuri noi de infectați, 2.738 în total /357 sunt cadre medicale, 200 numai din Suceava / COVID-19: Testarea a peste 10.000 de bucureșteni se amână / Testele vor veni mai târziu / POLITICĂ: Cele 9 proiecte de legi adoptate de PSD în Senat intră la comisii în Camera Deputaților / Votul final, vineri / 

Breaking News:
 
Afirmația "Oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem" scandalizează Opoziția

USR cere demisia șefului CNAS și a purtătorului de cuvânt, pentru afirmația șocantă

Uniunea Salvaţi România (USR) cere demisia preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, pentru ”dezastrul provocat de blocarea, timp de 18 zile, a sistemului care gestionează funcţionarea cardurilor de sănătate”, precum şi a purtătorului de cuvânt al instituţiei, ”pentru declaraţia insultătoare şi cinică la adresa românilor”.

USR sigla

Amintim că purtătorul de cuvânt, Daniel Osmanovici, a afirmat miercuri, într-o intervenţie la RFI, că medicii pot înregistra în offline toate operaţiunile medicale, urmând ca după repornirea sistemului aceste operaţiuni să fie înregistrate oficial.

Întrebat în legătură cu situaţia în care, în această perioadă lungă de blocaj, ar muri oameni din cauza lipsei serviciilor medicale, purtătorul de cuvânt al CNAS a răspuns: “Oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem”.

USR consideră că este inacceptabilă situaţia de la CNAS care pune în pericol sănătatea românilor bolnavi şi vulnerabilizează alte sute de mii de pacienţi prin incapacitatea medicilor de a elibera reţete şi documente medicale.

Deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru sănătate şi familie, arată, într-un comunicat de presă, că încă din februarie s-a adoptat, în cadrul Comisiilor reunite de sănătate şi tehnologia informaţiei un buget suplimentar pentru profesionalizarea şi extinderea departamentului de programare “in house” al CNAS, pentru întărirea capacităţii profesionale a Casei de a reacţiona şi reconfigura sistemul informatic care înregistrează şi gestionează sute de mii de operaţiuni şi activităţi medicale, dar acest departament încă nu există, iar blocajele sistemului sunt frecvente.

Potrivit lui Tudor Pop, sistemul CNAS a costat 200 de milioane de euro şi a avut probleme încă de la lansarea sa din anul 2010.

Deputatul USR precizează că sistemul a fost lăsat fără mentenanţă ani de zile şi a avut nevoie de 11 acte adiţionale pentru a funcţiona rezonabil.

La rândul său, senatorul Adrian Wiener, membru în Comisia pentru sănătate şi familie, vorbeşte de faptul că mentenanţa a fost contractată de firma lui Sebastian Ghiţă, care nu a plătit penalităţi pentru “dezastrul informatic (ne)gestionat”, şi atrage atenţia că se doreşte reaşezarea platformei informatice a Casei de Asigurări în parteneriat public-privat, adică “o externalizare a serviciului de management al datelor medicale ale pacienţilor din România, ceea ce nu se întâmplă în nicio ţară civilizată”.

În comunicatul citat, USR solicită ca CNAS să publice pe pagina de Internet statistici în timp real privind funcţionarea şi continuitatea sistemelor Platformei informatice din asigurările de sănătate, incluzând rata de erori şi timpii de nefuncţionare, realizarea unui raport privind dezvoltarea şi finanţarea departamentului de IT in-house al CNAS, efectuarea unui audit extern/independent privind starea actuală a Sistemului informatic unic integrat, în vederea identificării soluţiilor necesare pentru o platformă informatică sigură, predictibilă şi stabilă.

Uniunea Salvaţi România cere atât demisia preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, pentru blocarea sistemului care gestionează funcţionarea cardurilor de sănătate, cât şi a purtătorului de cuvânt al instituţiei, Daniel Osmanovici.

13 Shares