Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:
Valul de critici a avut efect

VIDEO! Tătaru renunță la Declarația pe propria răspundere impusă părinților pentru elevi

Valul de critici la adresa ministrului Sănătății, Nelu Tătaru a avut efect: părinții nu vor mai da declarație pe propria răspundere pentru copii la începerea școlii, în care să spună în ce stare de sănătate au fost aceștia în ultimele 14 zile și că nu au venit în contact cu o persoană testată pozitiv cu COVID-19.

Astfel, prevederea ce apărea în proiectul lansat în dezbatere publică pe site-ul MS nu va apărea în ordinul comun al miniștilor Sănătății și Educației privind normele sanitare pentru începerea școlii.

Proiect de Ordin: Tătaru le impune părinților declarație pe propria răspundere pentru copii, la redeschiderea școlii

„Nu va mai exista acea declaraţie pe proprie răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observaţional din informarea părintelui sau observarea elevului, precum şi adaptarea, sau nu, după un triaj observaţional către un triaj epidemiologic, cu existenţa unui personal medical care să facă acest triaj epidemiologic, cu existenţa unei zone de izolare, unde un copil care prezintă simptomatologie respiratorie să poată fi, la un moment dat, cantonat până la o evaluare medicală, în contextul în care putem avea un diagnostic sau o supoziţie de diagnostic. Fiecare din aceşti copii va fi însoţit pe toată această perioadă, iar nicio decizie nu va fi luată fără să aibă acordul părintelui, o urgenţă imediată fiind cea care va solicita o anunţare la 112 şi mers către o unitate spitalicească”, a explicat Tătaru, marți, într-o conferinţă de presă despre începerea noului an şcolar.

Anunțul privind renunțarea la obligativitatea deopunerii declarației nu a fost făcut inițial de Tătaru, ci de ministrul Educației, Monica Anisie, pentru StiriEdu.ro. 

„I-am solicitat domnului ministru Tătaru să fie eliminată acea declarație pe propria răspundere din partea părintelui și acesta a fost de acord. Normele pentru începerea școlii le publicăm mâine (marți – n.a.), nu vor mai cuprinde declarația pe propria răspundere”, a spus Monica Anisie.
 
Ce cuprindea declarația pe propia răspundere care trebuie semnată de părinți:
  • Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).
  • Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19
  • Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.
  • Nu voi aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).
Părinții erau obligați, poptrivit proiectului, să menționeze dacă în perioada suspendării cursurilor școlare, elevul
  • nu a avut nicio problemă de sănătate
  • a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical. Părinții trebuie să anexeze o copie a documentelor medicale (scrisoare medicală sau bilet de ieșire din spital).
„Declarația condiționează primirea copilului în colectivitate la începutul fiecărui ciclu de prezența fizică în școală și va fi prezentata la triajul epidemiologic la intrarea în unitatea de învățământ”, mai prevedea documentul.
 
În 19 august, Nelu Tătaru și-a argumentat în mod jalnic decizia, întrebat de jurnaliști: „Dacă putem spune că un părinte își cunoaște cel mai bine copilul, veți înțelege și această declarație”. 
 
În ajutorul său a venit însuși președintele Klaus Iohannis: 
„Sigur că părinții au partea lor de răspundere”
Replica PSD nu a întârziat: 
PSD: Educaţia nu este cârciuma lui Orban, iar copiii nu sunt cobaii lui Tătaru

A urmat un val de critici, inclusiv din partea părinților, în care era invocată inclusiv articolul 32 din constituție:

„(1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.” 
42 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv