„Nici în războaie nu se atinge nimeni de medici, asistente, infirmieri”

Despre protestele anti-restricții, Voiculescu s-a declarat „consternat și furios, și nu din cauza protestelor în sine, care pot avea justificări, ci pentru că s-a ajuns prea departe cu violența și agresivitatea la adresa medicilor”.

„Acest lucru nu e acceptabil. Nici în războaie nu se atinge nimeni de medici, asistente, infirmieri, cei care au grijă de oameni. Cei care au fost ieri noapte în curțile spitalelor din Bacău, Galați, au greșit. Medicii și asistentele nu se așteaptă să fie înjurați. Ei se luptă pentru viața oamenilor. Ignoranța nu justifică astfel de acțiuni”, a continuat el.

„Vrem o țară ca afară”, dar acolo sunt restricții mai dure

Ministrul a arătat că măsurile sanitare din România nu sunt mai dure decât alte țări, ci mai relaxate:

„Sperăm ca acest al treilea val să fie ultimul hop înainte de a ne relua viața de zi cu zi. A fost un an foarte greu pentru foarte mulți români. Sunt mulți care și-au pierdut joburile, afacerile, sursele de venit. Putem înțelege cu toții. Dar măsurile de protecție luate de România nu sunt mai dure, mai drastice decât alte țări – dimpotrivă, sunt mai relaxate. Când spunem „Vrem o țară ca afară”, ei bine, orice țară de afară are restricții mai dure decât ale noastre”.

Transferul pacienților, cât mai aproape de casă

„Ordinul 434, semnat și pus în transparență, rezolvă câteva probleme ale pacienților: transferul pacienților la distanțe mari de casă. Am încercat să aranjăm lucrurile ca transferul să se facă cât mai aproape; pacienții care au și alte afecțiuni cronice/acute pe lângă Covid nu vor mai trebui transferați în spitale suport Covid, ci vor primi automat asistență. Creștem cu aproximativ 400 numărul paturilor ATI. Redefinim fluxurile din spitale pentru pacienții non-COVID. Definitivăm normele de aplicare pentru testarea direct în farmacii. Vom livra prin DSP-uri gratuit către farmacii kiturile de testare, farmaciile își pot stabili un cost de testare, care sunt sigur că va fi unul competitiv”, a mai spus Vlad Voiculescu.