Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Voiculescu, acord cu omologii din 11 țări pentru a obţine preţuri mai mici la medicamente

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, împreună cu omologii din 11 ţări, au stabilit încheierea unui acord pentru a putea cumpăra împreună mai multe medicamente, obţinând astfel un preţ mai mic.

voiculescu

Țările care aderă la această inițiativă sunt Bulgaria, Croația, Letonia, Macedonia, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Republica Moldova și România și sunt discuții avansate cu Estonia și Ungaria, a precizat ministrul Sănătății.

Vineri, Vlad Voiculescu s-a întâlnit la București cu miniștrii Sănătăţii din 9 state din Europa Centrală şi de Est, reuniune în cadrul căreia s-a discutat despre importanţa colaborării pe tema accesului la medicamente şi despre dispariţia de pe piaţa farmaceutică a mai multor produse.

Medicamente de 10 miliarde de lei pentru 100 de milioane de oameni

“Aș vrea să vă spun două cifre: 100 de milioane și 10 miliarde. Este o populație de 100 de milioane de persoane și vorbim despre cheltuieli cu produse farmaceutice de peste 10 miliarde de euro. Problemele sunt de acces, pe de o parte, dacă ne permitem anumite medicamente și, pe de altă parte, avem o problemă cu medicamente care sunt retrase de pe piețele noastre. Dacă o companie farmaceutică își permite să retragă un medicament de pe o piață de 2 milioane, de 20 de milioane poate, aș vrea să văd acea companie farmaceutică dacă își permite să retragă un medicament de pe o piață de 100 de milioane de locuitori”, a explicat ministrul Sănătății demersul oficialilor din cele 12 state.

El a arătat că, în aceste țări, din totalul cheltuielilor cu sistemul sanitar, cheltuielile cu produsele farmaceutice reprezintă între 16 și 24%.

“Ritmul de creștere al cheltuielilor cu produsele farmaceutice îl excede în mod semnificativ pe cel al creșterii PIB-ului, de aici rezultă atât importanța, cât și necesitatea acestei întâlniri, acestei inițiative. (…) Peste 64% din valoarea pieței farmaceutice este compensată în țările noastre într-o pondere sau în alta, vorbim despre un efort semnificativ pentru fiecare dintre bugetele țărilor noastre. Ceea ce încercăm prin această inițiativă este în mod clar să avem o poziție de negociere mai fermă cu sectorul farmaceutic. În următoarea perioadă, grupurile de lucru din fiecare țară vor lucra la un acord care să reliefeze principiile pe care le-am agreat astăzi”, a menționat Voiculescu.

Negociere mai fermă

“Ceea ce încercăm prin această iniţiativă este în mod clar să avem o poziţie de negociere mai fermă pentru produsele farmaceutice. (…) Nu vorbim numai de state membre ale Uniunii Europene. Suntem ţări cu profiluri economice asemănătoare, ţări care au aproximativ aceeaşi problemă. Mă refer la preţul prohibitiv al unora dintre medicamentele noi şi la dispariţia de pe piaţă a unor medicamente”, a declarat Vlad Voiculescu.

“Cumpărând mai multe medicamente, preţul este mai mic. Capacitatea administrativă a fiecăreia dintre aceste ţări de a negocia în mod eficient este limitată. Capacitatea unui colectiv care îşi face şi un birou eventual şi îşi angajează nişte avocaţi buni care au făcut lucrul ăsta şi discută şi cu iniţiativa similară care există în Benelux şi la care s-a legat şi Austria creşte, şansele să obţii un preţ mai bun cresc. În plus, simplul fapt că eşti mai mare, în principiu ajută”, a spus Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a adăugat că inițiativa celor 12 țări este salutată de Comisia Europeană.

“Mesajul principal este că încercăm să căutăm soluții și o facem împreună și aceasta este o chestiune de voință, de responsabilitate. (…) “, a mai arătat Voiculescu.

“Împreună suntem mai puternici”

Omologul său bulgar, Petar Moskov, a precizat că, dacă vor colabora, statele care au luat parte la acord îşi vor putea impune punctul de vedere pe piaţa farmaceutică.

“Mesajul este simplu:”Împreună suntem mai puternici”. Acum, când facem acest lucru împreună, nu mai suntem partea slabă. Vom fi partea puternică şi vom face regulile. Acesta este mesajul întâlnirilor care au avut loc la Bucureşti, Sofia şi care urmează să se desfăşoare la Varşovia, peste două luni”, a declarat Petar Moskov.

În luna septembrie, în Varşovia, va avea loc o altă întâlnire a miniştrilor Sănătăţii din cele 12 state.

4K Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv