Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul prelungește cu încă 30 de zile starea de alertă / Premierul Cîțu le dă liber românilor până la 5 dimineața de Paști / SĂNĂTATE: Familiile celor decedați de COVID-19 vor putea să-și ia rămas bun de la ei în spital / Vlad Voiculescu: Nu scrie în niciun regulament că oamenii nu trebuie îmbrăcați înainte de înmormântare /

Breaking News:
Ultimele detalii despre redeschiderea școlilor...

Voiculescu: „Nu trebuie adeverință medicală pentru elevi”. Cîmpeanu: „Programa de Evaluare Națională și Bacalaureat se modifică”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au anunțat vineri, într-o conferință de presă, ultimele detalii legate de redeschiderea majorității școlilor luni, 8 februarie, după mai multe luni de învățământ exclusiv online.

Cei doi demnitari au semnat un ordin comun în acest sens. (Vezi document la finalul articolului)

„Sunt 149 de localităţi aflate acum în scenariul roşu. Sunt 903 localităţi în scenariul galben, în care vor merge copii de grădiniţă, vor merge cu prezenţă fizică clasele I – IV plus clasa pregătitoare şi, de asemenea, vor merge elevii din clasele terminale care vor susţine examenele naţionale în curând”, a declarat Cîmpeanu.

Astfel, de luni, peste 2,4 milioane de elevi se vor întoarce fizic la școală. Copiii vor sta câte doi în bancă, iar panourile de plexiglas, o „experiență nefericită”, vor dispărea, a adăugat ministrul Educației.

El a precizat că va fi modificată programa pentru Evaluare Națională și Bacalaureat, în baza unui ordin pe care l-a semnat.

La rândul său, Vlad Voiculescu a precizat că nu trebuie adeverință medicală pentru elevi la reluarea cursurilor în clasă. El a făcut apel la părinții să își dea rapid acordul pentru testarea copiilor cu simptome de infectare cu Covid-19. 

Sorin Cîmpeanu:

„În ordinul de ministru am încercat să răspundem tuturor întrebărilor posibile. Am afișat acum câteva minute pe site lista celor 3.181 de localități din România, cu încadarea în scenarii pentru fiecare. 149 de localități sunt acum în scenariul roșu, 903 localități în scenariul galben. În restul localităților, de luni vor fi deschise școlile pe toate palierele.

Examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacaluareatam semnat ordinul pentru adaptarea programei de examen la realități.

Avem clar reglementat în ordin când se suspendă cursurile după apariția unor cazuri de COVID

Elevii cu vulnerabilități nu sunt obligați să aducă noi adeverințe, sunt valabile cele din semestrul I. 

Copiii care au simptome de COVID să nu meargă la școală, nu li se vor pune absențe, trebuie doar să anunțe.

Orarul pentru cursuri online va fi adaptat. Insistăm pe respectarea regulilor: distanțare fizică, minim 1 metru. Pentru a nu ajunge în situații absurde. mizăm pe fiecare director de școală de a asigura distanțarea maxim posibilă. Aglomerația nu va fi așa de mare cum apare teoretic, excluzând categoriile exceptate de la cursuri fizice.

Sunt esențiale purtarea măștii și aerisirea claselor. Vulnerabilitate majoră – transportul școlar. Vor fi făcute controale, am cerut soluții de la administrațiile locale”.

Vlad Voiculescu:

„E o zi importantă, pentru că anunțăm redeschiderea școlilor și măsurile necesare pentru siguranța copiilor și profesorilor și a celor de acasă. Sunt câteva reguli simple, care vor fi prezentate și într-un ghid al școlilor pe care îl pregătim. Regulile: evaluarea copilului acasă și ținerea acsă dacă are simptome.

Părinții trebuie să își exprime acordul pentru testare, este foarte important. Vor exista teste rapide în școli, o parte au fost deja distribuite către școli/

Nu e necesară adeverință de la medicul de familie pentru începerea școlii luni.

Mesaj pentru părinți: prioritataea noastră a fost să nu aducem familiile în situație de risc suplimentar. Copiii trebuie să meargă șa școală, dar în condiții de siguranță, iar asta e posibilă numai prin colaborare, care este esențială.

Putem depși acestă perioadă cu costuri minime doar dacă colaborăm – cu medicul de familie, cu școala.

Cel mai important lucru simplu pe care o lua școala – aerisirea constanță. Școlile să aibă un cabinet medical sau un spațiu izolator pentru copiii care au simptome. Părinții să comunice, este esențial.

Pentru cadrele medicale este necesară instruirea privind testarea, se va face de azi, progresiv. E esențial circuitul de raportare. Știm diferența dintre numărul de teste făcute și cel raportat. Fiecare test trebuie raportat în maxim 24 de ore către DSP.

Testarea se va face pentru profesorii și copiii cu simptome, în cabinete medicale sau în izolator. Când un copil e testat pozitiv, urmează ancheta epidemiologică condusă de DSP, va fi nevoie de colaborarea cu conducerea școlii. Colegii care au interacționat cu copilul pozitiv trebuie testatți, dacă au consimțământul părinților. Dacă nu au consimțământul, se va lua legătura cu medicul de familie”.

Întrebări și răspunsuri:
 
Care este situația măștilor, ce fac copiii care nu au posibilități?
 
Cîmpeanu:

„Stocul de măști este de peste 37 de milioane. Se adaugă stoocurile din achiziția autorităților locale. Vom perfecta un cobtract de donație prin care vor fi distribuite în școli 500.000 de măști”.

„Examenele naționale: De azi, copiii vor ști exact tematica pentru examen. Din 22 februarie vor fi publicate testele de antrenament. Această adaptare vizează doar tematica de examen. S-a făcut cu atenție asupra a ceea ce s-a făcut de când a intrat școala în online, acolo s-a restructurat cel mai mult. Pentru un elev de cls a VIII-a, se va restructura materia de examen din ceea ce era prevăzut pentru semestrul II din cls a VII-a și semestrul I din cls a VIII-a.

Se va schimba structura anului școlar: Semestrul 1 va avea o durată de 14 săptămâni și se va încheia înaintea vacanței de Crăciun. Semestrul 2 va avea 20 săptămâni. Maateria va fi structurată pentru a fi adaptată duratei celor 2 semestre. Singura problemă va fi că notarea și evaluarea va trebui făcută într-o perioadă mai scurtă, de 2 săptămâni. Mizez pe sprijinul cadrelor didactice.

O bună parte dintre medicii școlar detașați în DSP0-uri vor reveni la școli. Nu putem schimba în 3 zile infrastructura școlară.

De ce a venit abia vineri acest ordin?

Cîmpeanu:

Nu aveam cum să știm evoluția epidemiologică. S-a luat decizia marți, miercuri hotărârea CNSU și apoi am lucrat vreme de 2 zile, zi și noapte, ca să putem să luăm în considerare toate aspectele. Azi am intrat în legătură cu toate ISJ-urile pentru a mă asigura că toate știu lista localităților În fiacere școală se fac ședințe pentru măsurile care trebuie luate pentru luni

Ce se întîmplă în clasele cu 37 de copii?

Cîmpeanu:

„Mizez pe priceperea managementului școlii pentru a sigura o stanță maxim posibilă, prin reconfigurarea mobilierului. Prin execpețiile menționate, vă asigur că nu vor exista clase cu atât de mulți elevi. Am verificat atât cât se poate pentru cele 17.000 de școli din România respectarea acestor condiții”.

Vlad Voiculescu:

„La fel de importantă ca distanțarea – sau poate chiar mai importantă – este aerisirea. În fiecare școală ar trebui să existe distanță de cel puțin un metru între copii.

Cîmpeanu:

Ministerul Educației își ia angajamentul de a publica informațiile actualizate legat de rata de infectare. Despre medicul cu reacție dură după vaccin. Voiculescu: În momentul acesta MS e în legătură cu spitalul unde e tratat medicul

Problema încălzirii în școlile din Capitală

Cîmpeanu:

„Ne bazăm foarte mult pe colaborarea între ISMB și autoritățile locale”.

Despre școala cu focar de COVID cu noua tulpina britanică.

Voiculescu:

„DSP va decide astăzi ce se va întâmpla”.

Ce se întâmplă cu copiii care se îmbolnăvesc?

Cîmpeanu:

„Școala are obligația să asigure învățarea online. În acesta cazuri punctuale și în cazul copiilor cu vulnerabilități, se va apela la scenariul hibrid”.

Voiculescu:
 
„Profesorii și învățătorii vor fi prioritizați la vaccinare”.
 
Simulările vor mai avea loc?

Cîmpeanu:

„În acest an sunt mai importante decât oricând. Vom încerca să avem cât mai multe, pentru a avea o situație reală a ceea ce s-a întâmplat în perioada școlii online. Evaluarea fiecărui elev e un element extrem de important pentru a se vedea cât și unde a pierdut din materie”.

Ce se întîmplă dacă părinții unui copil nu își dau acordul pentru testare?
 
Voiculescu:

„Dacă e suspect și nu avem acordul părintelui pentru testare, nu va merge la ore. Părinții trebuie să își dea acordul cât mai repede”.

Voiculescu, întrebat dacă premierul Cîțu i-a cerut demisia:

„Nu se pune problema, nu s-a pus în discuție să îmi ceară cineva din guvern demisia. Sunt intoxicări de presă că un ministru s-ar certa cu alt ministru sau cu premierul. Că fiecare vine cu un punct de vedere pe chestiuni care impactează este normal, dar nu a existat niciodată un conflict care să semene a ceartă între mine și premier”.

3 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv