Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
După 3 ani și jumătate de guvernare Ponta PSD via USL, cadrele medicale și-au amintit că vor sporuri mai mari

Zeci de mii de medici și asistente au intrat în grevă generală. “Pacienții ne susțin, nu sunt nemulțumiți”

Peste 82.000 de medici, asistente, infirmiere și brancardieri, în special cei afiliaţi la sindicatul Sanitas, au intrat în grevă generală luni dimineaţa, în spitalele din întreaga țară, potrivit liderului sindical Maris Sepi, care a organizat o conferință de presă la Spitalul de Urgențe Floreasca din bucurești.

sanitas-03

Speranțele lui nu se mai îndreaptă către Guvern, ci spre Parlament.

“Așa nu se mai poate. La ora actuală sunt în grevă generală 82.000 de cadre medicale în spitalele din țară. Sper ca astăzi, la ora 16:00, când se întâlnesc parlamentarii din comisiile de muncă și buge-finanțe pentru a discuta revendicările noastre, lucrurile să se rezolve. Fac un apel la clasa politică să meargă azi în comisiile parlamentare și să-și dea aviz pe revendicările noastre în așa fel încât OUG 20/2016 și OUG 43/2016 să se aplice corect iar toate cadrele medicale de la asistenți până la personalul din creșe, infirmiere să primească ceea ce li se cuvine”, a spus Sepi.

El așteaptă ca comisii să-și dea avizul pe revendicările sindicaliștilor, astfel încât acestea să fie votate mâine, în plenul Parlamentului.

“Singurul inconvenient este creșterea timpului de așteptare al pacienților”

La rândul său, președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, cel care câștigă 7.500 de euro/lună, a declarat că serviciile medicale sunt asigurate de o treime din personalul medical din spitale, dar nu consideră acesta un impediment pentru pacienți.

“Singurul inconvenient este creșterea timpului de așteptare în preluarea cazurilor, în rest totul decurge normal. Pacienții nu sunt nemulțumiți, ne înțeleg”, a spus el.

Cum au anunţat încă din urmă cu aproape două luni, medicii au decis să intre în grevă generală, astfel că, începând de luni, ei nu mai asigură decât o treime din cazuri şi urgenţe.

Vineri a avut loc ultima runda de negocieri cu guvernanţii, însă discuţiile s-au împotmolit, cele două părţi necăzând de acord asupra niciuneia dintre revendicări.

În ciuda frigului pătrunzător, medicii au ieşit în faţa fiecărei unităţi spitaliceşti de care aparţin şi şi-au manifestat nemulţumirile, în special eliminarea inechităţilor salariale şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru.

Cei de la Sanitas au primit un mesaj de încurajare de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, preşedintele federației, precizând că “guvernanţii din această ţară încă nu au înţeles că există două domenii vitale, sănătatea şi educaţia, şi că nu poţi să-ţi baţi joc la nesfârşit de resursa umană din cele două domenii”.

Liniștea din guvernarea Ponta

Valul de proteste izbuncnit în acest an de gurvernare tehnocrată naște un semn de întrebare: timp de aproape 4 ani de guvernare Ponta – USL (PNL-PC-PSD), din luna mai 2012 până în luna februarie 2014, și PSD, din martie 2014 până în noiembrie 2015 – a fost liniște mormântală în sistemul bugetar.

Nici sindicatele din sistemul medical, cele din învățământ sau din sistemul penitenciar, nici asociațiile magistraților nu au făcut grevă. Brusc, după OUG 20/2016, care a făcut o oarecare corecție în salariile bugetarilor și le-a mărit pe cele din sistemul medical, bugetarii și-au amintit că doresc sporuri mai mari.

Amintim că în sistemul bugetar lucrează aproape 2 milioane de români iar în sistemul privat, circa 3,5 milioane, care susțin prin impozite atât pensionarii (5,1 milioane), elevii și studenții (3,5 milioane), cât și salariile bugetarilor, pensiile speciale acordate magistraților și parlamentarilor, precum și ajutoarele sociale.

3 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv