Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul prelungește cu încă 30 de zile starea de alertă / Premierul Cîțu le dă liber românilor până la 5 dimineața de Paști / SĂNĂTATE: Familiile celor decedați de COVID-19 vor putea să-și ia rămas bun de la ei în spital / Vlad Voiculescu: Nu scrie în niciun regulament că oamenii nu trebuie îmbrăcați înainte de înmormântare /

Breaking News:

Ziua internaţională a radiologiei – anul acesta dedicată imagisticii pediatrice

Ziua internațională a radiologiei – 8 noiembrie – este dedicată în 2015 imagisticii pediatrice, după ce ediţiile din anii anteriori au ţintit imagistica oncologică (2012), imagistica pulmonare (2013) și imagistica creierului (2014).

ziua radiologiei

Tot în 2015 se marchează 120 de ani de la descoperirea de către Wilhelm Conrad Röntgen a razelor X, care a dat și numele radiografiei (roentgenografia).

Ziua internațională a radiologiei a fost marcată pentru prima dată în 2012 și este continuatoarea Zilei europene a radiologiei, lansată în 2011 și sărbătorită doar o singură dată, la 11 februarie același an, cu ocazia comemorării lui Röntgen.

Inițiativa aparţine Societății Europene de Radiologie, Societății Radiologice a Americii de Nord și Colegiului American de Radiologie

Organizatorii International Day of Radiology 2015 își îndreaptă atenția și asupra campaniilor derulate până acum în privința protecției împotriva radiațiilor, în sensul de a se găsi soluții pentru a reduce cantitatea de raze X la care sunt expuși copiii.

Radiologia este o ramură a medicinei, care examinează corpul uman cu ajutorul razelor X, în vederea stabilirii diagnosticelor sau a tratării și gestionării bolilor vizualizate. Printre tehnologiile imagistice se numără ultrasonografia, tomografia computerizată (CT), medicina nucleară, tomografia prin emisie de pozitroni, rezonanța magnetică nucleară (RMN). Cea mai cunoscută subspecialitate a radiologiei este cea folosită cu scopul diagnosticării, în acest sens radiografia sau roentgenografia fiind una dintre cele mai frecvente modalități imagistice folosite. Radiografiile sunt astfel produse prin transmiterea de raze X printr-un pacient către un dispozitiv de captare, pentru ca apoi să fie convertite într-o imagine pentru diagnostic.

În afară de radiologia de diagnosticare există și radiologia intervențională, care utilizează imaginea ghidată obținută cu ajutorul razelor X pentru efectuarea de proceduri minim-invazive, în scop de diagnostic și tratament pentru numeroase boli ale diverselor organe. Este folosită cu efecte foarte bune în proceduri precum angioplastia, emobilzarea, regresarea leziunilor vasculare, dilatarea și stentarea la nivelul vaselor de sânge.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv