Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Masca este obligatorie și în București în aer liber / zonele vizate: Centrul Vechi, pieţe, târguri, staţii STB şi peroane CFR Călători/ JUSTIȚIE: Victor Sandu, fost director general la „Apele Române”, reținut de DNA / El este acuzat că a luat mită 1 milion de euro / 

 

Breaking News:
 

30 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen. China cenzurează orice menţiune

Evenimente şi discursuri vor avea loc în oraşe din toată lumea, la 30 de ani de la masacrarea a sute de persoane, pe 4 iunie 1989, în Piaţa Tiananmen din Beijing, după ce armata chineză a înăbușit în forţă protestele pro-democraţie, relatează CNN. 

Cel mai mare eveniment va avea loc în Hong Kong, singurul loc de pe teritoriul chinez în care au loc comemorări. Un priveghi a fost organizat în parcul Victoria în fiecare an din 1990, sute de mii de oameni fiind prezenţi cu ocazia aniversărilor cheie.

În centrul oraşului Taipei, capitala Taiwanului, este expusă o versiune gonflabilă a celebrului „Tank Man” – bărbatul chinez care s-a pus în faţa tancurilor armatei chineze.

Consiliul Afacerilor Continentale din Taiwan a cerut luni  Beijingului „să îşi asume responsabilitatea greşelilor istorice şi să îşi ceară scuze cât de curând posibil”.

„În ultimii 30 de ani, Beijingul nu a avut curajul necesar pentru a reflecta cu calm cu privire la semnificaţia incidentului de pe 4 iunie. În schimb, au blocat informaţiile şi au schimbat adevărul şi au încercat să ascundă crima”, se arată în comunicatul consiliului.

Mai mulţi activişti vor organiza, marţi, un miting la Washington la care vor participa reprezentanţi a zeci de organizaţii pentru drepturile omului, printre care Amnesty International, precum şi preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat luni, într-un comunicat, că masacrul încă este în conştiinţa „oamenilor care iubesc libertatea din întreaga lume”.

„Salutăm eroii poporului chinez care au luat atitudine, cu curaj, acum 30 de ani în Piaţa Tiananmen pentru a-şi cere drepturile”, a declarat el, făcând apel la guvernul chinez să prezinte un raport „complet şi public” privind incidentele de atunci.

Însă la Beijing, autorităţile chineze vor monitoriza cu atenţie orice încercare de comemorare. Turiştii care vizitau Piaţa Tiananmen marţi au fost supravegheaţi de poliţie.

Luni, ziarul condus de stat Global Times a relatat că masacrul a fost „o vaccinare împotriva unor viitoare tulburări politice” în ţară.

Duminică, ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a declarat că intervenţia în forţă a armatei a fost o decizie „corectă”.

18 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv