Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

Comisia de la Veneția: Nu au existat premise pentru dizolvarea Parlamentului de la Chișinău

Comisia de la Veneția a decis, în legătură cu criza politică de o săptămână de la Chișinău, că nu au existat premise pentru decizia Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului în 9 iunie, iar decizia de suspendare a președintelui Igor Dodon nu s-a bazat pe Constituție.

De altfel, președintele Curții a demisionat după o săptămână, la scurt timp de la anularea deciziilor scandaloase și de la fuga lui Plahotniuc:
Opinia Comisiei de la Veneţia a fost formulată la cererea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.
 

Decizia Curții Constituționale a fost motivată de presupusa expirare a termenului-limită de trei luni pentru formarea unui guvern după alegerile parlamentare din februarie.

 

În legătură cu deciziile Curţii din 8 şi 9 iunie, Comisia a constatat că drepturile procedurale ale preşedintelui şi Parlamentului Republicii Moldova au fost grav afectate de numărul deciziilor Curţii şi de viteza cu care au fost adoptate, într-o zi sau două, la sfârşitul săptămânii, în chestiuni foarte sensibile, cu repercusiuni semnificative asupra instituţiilor statului. Nici preşedintele, nici Parlamentul nu au beneficiat de reprezentare şi nu au avut ocazia să îşi prezinte argumentele în faţa Curţii.

 
Comisia spune că nimic nu sugera o urgenţă în situaţia din Republica Moldova la acel moment, în pofida expirării intervalului de trei luni invocat. Dimpotrivă, evenimentele din Parlament indicau că un răgaz suplimentar va duce la soluţionarea crizei prin formarea unui nou guvern.

“În orice caz, se subliniază faptul că dacă partidele care formează majoritatea ajung la un acord privind formarea guvernului, așa cum s-a întâmplat în Republica Moldov, dizolvarea Parlamentului poate fi considerată o violare a obligațiunilor constituționale ale președintelui în calitatea sa de actor neutral”, spun experții Comisiei de la Veneția.

Comisia a stabilit și că modul în care Curtea Constituțională a calculat termenul de 3 luni în care putea fi dizolvat Parlamentul este fără precedent. Astfel, termenul limită ar fi fost cel de 9 iunie, iar luând în considerare că acesta a fost într-o zi de duminică, termenul ar fi trebuit extins până la 10 iunie. Comisia afirmă, astfel, că învestirea Maiei Sandu în 8 iunie a respectat termenul legal.

În opinia Comisiei de la Veneția se mai menționează că există motive serioase pentru a concluziona că decizia Curții Constituționale de suspendare a președintelui și numire a prim-ministru Pavel Filip ca președinte interimar nu a fost fundamentată pe Constituția Republicii Moldova.

De asemenea, Comisia atrage atenția asupra caracterului excepțional al procedurii de revizuire a hotărârilor Curții Constituționale.

13 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv