Comisia Europeană i-a replicat vicepreședintelui Statelor Unite ale Americii (SUA), J.D. Vance, în urma afirmației sale că democrația este în pericol pe bătrânul continent.
„Libertatea de exprimare este o valoare absolut crucială a Uniunii Europene”, la fel cum este și organizarea de „alegeri libere și corecte”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan De Keersmaecker, în conferința de presă zilnică a instituției.
Libertatea de exprimare „este în centrul procesului de integrare europeană, în tot ceea ce apărăm”, informează EFE.
În discursul său de la Conferința de Securitate de la Munchen, vicepreședintele SUA a insistat că pericolul pentru Europa nu vine din Rusia sau China, ci din interior și a criticat, între altele, decizia Curții Constituționale a României de a anula alegerile prezidențiale de anul trecut ca urmare a unei campanii rusești de dezinformare pe rețelele de socializare.
„Alegerile libere și corecte fac parte din nucleul democrațiilor noastre”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru politica digitală, Thomas Regnier, care a apărat și Legea privind serviciile digitale (DSA) a UE, care impune platformelor să aibă mecanisme pentru a detecta conținutul ilegal și a-l elimina dacă sunt conștiente de existența acestuia.
Regnier a subliniat: „Comisia nu abordează procesele electorale’, deoarece acestea depind de autoritățile naționale, dar a adăugat că ‘este evident că în prezent primim multe știri pe rețelele de socializare”.
„Campaniile politice au loc pe rețelele de socializare. Aceasta înseamnă că, astăzi, aceste platforme au mult mai multă putere decât aveau în trecut. Și de aceea este esențial ca aceste platforme să aibă sisteme în vigoare pentru a se asigura că informațiile pe care tu și eu le vedem sunt libere, corecte, transparente și că nu ți se trimite o narațiune specifică, cu potențialul de a-i reduce la tăcere pe ceilalți”, a continuat Regnier.
Oficialul european a adăugat că DSA încearcă să se asigure că platformele au sisteme „pentru a garanta că alegerile sunt libere și corecte pentru cetățenii noștri”.
„Când vine vorba de libertatea de exprimare și de conținut dăunător, vrem ca copiii noștri să vadă un videoclip cu cineva care își face rău? Nu cred că asta ne dorim în UE. Vrem să ne fie protejați copiii’”, a insistat el.