Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul a aprobat prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA / 

Breaking News:

Creșterea prețului petrolului, pohta ce­a pohtit Putin

În timp ce unii analişti politici consideră că prezenţa armată a lui Putin în Orientul Mijlociu reprezintă exclusiv un bun pretext pentru a camufla conflictul din Ucraina, alţii consideră că intervenţia Rusiei în teatrul de război sirian – prima lansată de Moscova în afara Uniunii Sovietice din 1979 încoace – reprezintă un joc pe termen lung. Un joc prin care “Pacificatorul” de la Kremlin vizează creșterea prețului petrolului.

putinOpinia aparţine lui Alexander Temerko, un proeminent om de afaceri ucrainean, specialist în sectorul energetic. Teza exprimată de Temerko, în paginile ziarului “The Guardian”, insistă asupra faptului că Rusia nu moare de dragul lui Bashar al-Assad atunci când îi acordă acestuia asistenţă militară, fie împotriva insurgenţilor rebeli, fie contra organizaţiei sunnite Statul Islamic. De fapt, Vladmir Putin vrea – ca întotdeauna – să meargă pe propriul lui drum. El va folosi puterea militară şi va intimida aliații regionali ai Occidentului.

“Vladimir Putin nu se va opri de la nimic în urmărirea obiectivelor sale, iar comunitatea internațională trebuie să înțeleagă exact care sunt adevăratele sale intenţii în regiune. Jocul lui Putin e mult mai complex decât pare a fi perceput de comentatorii politici. Da, este vorba despre poziția internațională a Rusiei, dar – mai important decât atât – este un joc pe termen lung, care are ca finalitate creșterea prețului petrolului şi, implicit, întoarcerea lui Vladimir Vladimirovici pe cai mari la Moscova”, consideră Temerko.

După cum bine se ştie, preţul petrolului, bunul cel mai de însemnat al ruşilor în ceea ce priveşte exportul, a scăzut dramatic de la sfârşitul anului trecut, ajungând în această vară la valori sub pragul psihologic de 40 de dolari per baril. În contextul în care economiştii avertizează că prognozele pentru 2016 pot deveni sumbre, preţul petrolului putându-se prăbuşi chiar şi la nivelul 20 de dolari per baril, economia rusească – întrată în recesiune tocmai din această cauză – ar putea fi distrusă definitiv. În schimb, dacă jocul lui Putin în Orientul Mijlociu – la care face referire Temerko – va avea câştig de cauză, atunci liderul de la Kremlin nu doar că îşi va salva naţiunea, dar va deveni şi mai popular printre cetăţenii ruşi decât este în prezent.

Afaceristul Alexander Temerko este convins că, atât timp cât conflictul din Siria şi Irak va escalada, există premisele ca prețul petrolului să crească, ajutându-l pe Putin în demersul său de a redresa economia rusească. “Desigur că Rusia vizează şi distrugerea Statului Islamic. Teritoriul deținut în prezent de către ISIS conţine zăcăminte importante de petrol, pe care Putin doreşte să le aducă sub controlul său. El poate juca apoi rolul de «naș», distribuind petrolul ieftin din zonele recuperate de la jihdişti către aliații săi din regiune. Ceea ce ne aduce înapoi la scopul său principal. Cu cât Putin se va impune în Orientul Mijlociu, cu atât mai mult el va putea să exercite un control asupra piețelor de energie. Cu Iran și Irak în sfera sa de influenţă, preşedintele rus poate să înceapă apoi să oblige Europa să se bazeze din nou pe el în privinţa livrărilor. Ca atare, un război prelungit în Orientul Mijlociu ar servi intereselor lui Putin perfect. Conflict profund şi răspândit, egal prețuri mondiale la petrol și gaze în creştere. Astfel, Putin va reuşi o redresare economică a ţării sale, va cumpăra loialitatea  celor 143 de milioane de ruşi și, nu în ultimul rând, va face din sancțiunile impuse de Occident nişte măsuri absolut inutile”, este concluzia lui Alexander Temerko.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv