Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Klaus Iohannis a „uitat” că îl are pe Cătălin Predoiu la Justiție

Iohannis, la Bruxelles: E destul de complicat de legat fondurile UE de statul de drept

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Bruxelles, înainte de întâlnirea cu președintele Consiliului European, Charles Michel, pe tema bugetului Uniunii Europene 2021 – 2027, că „e destul de complicat de legat fondurile UE de statul de drept”.

Șeful statului a fost întrebat de jurnaliști în ce măsură va putea fi pusă în aplicare condiționarea alocării banilor UE de respectarea statului de drept.

”E destul de complicat de legat fondurile UE de statul de drept. România nu se opune la acest mecanism, suntem de acord să se lege acordarea fondurilor de statul de drept, dar specialiștii mai au mult de lucru până la elaborarea de criterii concrete. Dacă se ajunge la o procedură clară, suntem ok cu ea”, a răspuns Iohannis.

În luna mai 2018, Comisia Europeană a propus oficial un mecanism prin care să suspende și să taie din fondurile europene, în următorul cadru financiar multianual 2021-2027, de la state membre UE care încalcă statul de drept.
 
Demersul a venit în contextul în care Polonia a făcut obiectul unei acțiuni de sancționare de către Comisia Europeană.
 
România și Ungaria au fost criticate și ele, în ultimii trei ani ,pentru încălcarea statului de drept, prin modificări controversate la legile justiției.
 
În primăvara lui 2019, Parlamentul European a votat la Bruxelles un proiect legislativ care condiţionează acordarea fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept şi de combaterea eficientă a fraudelor şi corupţiei.
 
Conform proiectului, Comisia Europeană ar urma să fie însărcinată cu stabilirea ”deficienţelor generalizate cu privire la statul de drept” şi să decidă asupra măsurilor respective, care ar putea include suspendarea plăţilor de la bugetul UE sau reducerea prefinanţării.
 
Deblocarea fondurilor, imediat după remedierea deficiențelor
 
Decizia va fi pusă în aplicare numai după aprobarea de către Parlamentul European şi Consiliu. De îndată ce statul membru respectiv remediază deficienţele identificate de Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul UE pot debloca fondurile.
 
Comisia Europeană poate stabili că statul de drept este ameninţat dacă sunt subminate una sau mai multe dintre următoarele:
  • – funcţionarea adecvată a autorităţilor statului membru care implementează bugetul UE;
  • – funcţionarea adecvată a autorităţilor ce realizează controlul financiar;
  • – investigarea adecvată a fraudelor, inclusiv a fraudelor fiscale, a corupţiei şi a altor încălcări ce afectează implementarea bugetului UE;
  • – examinarea judiciară eficient de către tribunale independente;
  • – recuperarea fondurilor plătite excesiv;
  • – prevenirea şi penalizarea evaziunii fiscale şi a dublei impuneri;
  • – cooperarea cu Oficiul European Antifraudă (OLAF) şi, dacă este cazul, cu Biroul Procurorului Public European (EPPO).
Pentru a ajuta Comisia Europeană, experţi independenţi în drept constituţional şi probleme financiare, desemnați de parlamentul naţional al fiecărui stat membru şi cinci numiţi de Parlamentul European, ar urma să evalueze anual situaţia în toate statele membre şi să elaboreze un raport anual asupra celor constatate.
 
În funcţie de amploarea deficienţelor şi de procedura de gestionare a bugetului, Comisia Europeană poate decide suspendarea angajamentelor, întreruperea termenelor de plată, reducerea prefinanţării sau/şi suspendarea plăţilor.
322 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv