Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Iohannis, la summitul privind securitatea nucleară: Regiunea Mării Negre este crucială

”Regiunea Mării Negre este crucială nu doar pentru securitatea regională, ci și pentru cea euroatlantică în ansamblu, iar din acest motiv am pledat pentru ca ea să beneficieze de o atenție specială în arhitectura de securitate și pentru o intensificare a cooperării strategice pe acest palier”, a declarat președintele Klaus Iohannis sâmbătă, la Washington, la finalul summitului privind securitatea nucleară.

iohannis summit_washington_1_aprilie_2016

El a precizat că România şi-a asumat noi angajamente pe tema securităţii nucleare.

Acestea sunt:

  • consolidarea capacităților naționale pentru investigaţii criminalistice în domeniul nuclear;
  • îmbunătățirea securității transportului materialelor nucleare şi radioactive prin implementarea unui sistem-pilot de depistare a circulaţiei şi transportului surselor radioactive;
  • dezvoltarea și implementarea unui curs naţional de training pe tema culturii securității nucleare;
  • nouă contribuție voluntară la Fondul de Securitate Nucleară al Agenţiei Internaționale pentru Energie Atomică.

”România are expertiză”

Șeful statului a amintit că România are o serie de realizări în domeniul securităţii nucleare ”care trebuie recunoscute și asumate ca atare”, astfel că a folosit acest prilej pentru a le evidenţia.

El a arătat că România are un program nuclear clar și face parte din grupul restrâns al statelor cu capacități nucleare relevante, posesoare al întregului ciclu al combustibilului nuclear.

”Aceste aspecte sunt foarte importante în actualul context de securitate fiindcă, odată cu dezvoltarea ciclului complet, o țară poate să învețe. Deci, se creează, pe parcurs, expertiza necesară pentru fiecare etapă în parte, începând de la chestiuni relativ simple, cum sunt mineritul, până la chestiuni foarte complicate, care țin exact de securitatea nucleară, însemnând transportul materialului nuclear, păstrarea după utilizare și așa mai departe. Sunt foarte multe chestiuni care au specific aparte și care nu pot fi învățate în alt sector industrial sau energetic. Deci, România este una dintre țările, nu foarte multe, care chiar are această expertiză”, a asigurat șeful statului.

5 planuri de acțiune

Iohannis a mi anunțat că ”Alături de ceilalți participanți am convenit asupra Comunicatului final, care se concentrează pe etapele ulterioare, de menţinere a impulsului politic pe tema securității nucleare. La Comunicatul de la Washington au fost anexate cinci Planuri de acțiune dedicate rolului organizațiilor și inițiativelor internaționale active în domeniul securității nucleare” .

Președintele și-a exprimat convingerea că ”mesajele și acțiunile țării noastre, exprimate sau reconfirmate la Washington în aceste zile, vor contribui la menţinerea profilului internaţional al României de stat cu o politică nucleară responsabilă şi recunoscută ca atare în plan internaţional”.

Moscova a absentat în mod deliberat de la acest summit, însă nu s-a adoptat o poziție anume față de Rusia, a spus Iohannis.

2 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv