Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

Istoria celor mai mari tragedii înregistrate în cluburi de noapte

Incidentul din Club Colectiv, din Bucureşti, nu este singular. De-a lungul timpului, zeci de cluburi de noapte din întreaga lume au ars, curmând sute sau poate chiar mii de vieţi (sursa: oddculture.com).

15. Goteborg Disco Fire

15

Un incident asemănător cu cel din Bucureşti s-a soldat, în Suedia, cu 63 de morţi. În octombrie 1998, comunitatea macedoneană din Goteborg sărbătorea Halloween-ul într-un club de noapte de pe insula Hisingen, în partea de nord a oraşului Goteborg. Circa 400 de tineri se aflau în locaţie în momentul în care un incendiu a izbucnit în apropiere de ieşirea de urgenţă. Clădirea nu era dotată cu alarmă de incendiu. Multe dintre victime au trebuit să sară prin geamuri aflate la şapte metri înălţime pentru a se salva. 63 de persoane au murit din cauza fumului inhalat.

14. Incendiul de la Club Santika

66 de persoane au murit în urma unui incendiu produs în Club Santika din Bangkok (Thailanda). Circa 1.000 de persoane s-au îngrămădit să sărbătorească Anul Nou, în noaptea de 31 decembrie 2008 spre 1 ianuarie 2009, deşi localul funcţiona în mod ilegal şi nu fusese supus vreunei inspecţii. Exista o singură cale de acces, intrarea principală, iar oamenii s-au călcat în picioare când au observat incendiul produs la nivelul tavanului. Proprietarul clubului şi organizatorii petrecerii au fost condamnaţi la închisoare. Nici până acum nu se ştie exact dacă incendiul s-a produs din cauza unor artificii sau din cauza unui scurt-circuit produs în podul locaţiei.

13. Incendiul de la Club Alcala

82 de persoane au murit în urma unui incendiu produs în Club Alcala, din Madrid (Spania), în decembrie 1983. Incendiul s-a produs în apropiere de scenă şi s-a extins rapid. Pompierii au reuşit să-l stingă în maxim o oră, dar pentru 82 de persoane era deja prea târziu. Locaţia, inaugurată în 1927, nu îndeplinea toate regulile de siguranţă. Justiţia iberică a avut nevoie de 10 ani pentru a-i trimite pe patroni la închisoare. Localul s-a redeschis în 2005, sub denumirea de Adraba, dar a fost din nou închis la scurt timp, din cauza problemelor de siguranţă. Un alt club de noapte a fost construit, după dărâmarea vechii clădiri, şi inaugurat în 2010.

12. Incendiul din “Happy Land”

87 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un incendiu izbucnit în Bronx, în martie 1990. Incendiul s-a produs în Club “Happy Land”. Locaţia era plină cu tineri proveniţi din Honduras şi care celebrau o sărbătoare specifică. Dezamăgit că fosta sa iubită, Lydia Feliciano, i-a dat papucii, Julio Gonzalez, un bărbat de 36 de ani, a intrat în club cu o canistră plină cu benzină, a împrăştiat substanţa pe scări şi la intrare şi a dat foc clădirii. Iar cum locaţia funcţiona în mod ilegal încă din 1959 şi nu avea alte ieşiri de urgenţă, oamenii s-au călcat în picioare pentru a se salva. Lydia Feliciano a fost una dintre norocoase, dar patronul Elias Colon s-a aflat printre victime. Gonzalez a fost condamnat la închisoare pe viaţă, dar poate fi eliberat condiţionat anul acesta, după ce a stat 25 de ani după gratii.

11. Incendiul din “The Station Club”

Circa 100 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un club de noapte din Rhode Island, în februarie 2003. Este un alt incident asemănător cu cel din Club Colectiv. În timpul concertului susţinut de “Great White”, scântei rezultate din spectacolul pirotehnic au sărit pe pereţii acoperiţi cu burete. În şase minute întreaga locaţie era cuprinsă de flăcări. Existau patru ieşiri de urgenţă, dar cei mai mulţi dintre cei prezenţi la spectacol s-au călcat în picioare încercând să iasă pe intrarea principală. 100 de persoane au murit şi 230 au fost grav rănite.

10. Incendiul din “Club 5-7”

10

Încă un incendiu într-o noapte de Halloween. 146 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul produs în “Club 5-7” din Isere (Franţa), pe 1 noiembrie 1970. În timpul concertului susţinut de trupa “Storm”, un spectator a dat foc din greşeală unei perne, iar incendiul s-a extins rapid, decorul aprinzându-se uşor. Clădirea nu avea geamuri, iar acoperişul era din metal. Nu existau telefoane mobile, astfel că pompierii au fost chemaţi cu mare întârziere. Cum se întâmplă în multe cazuri, ieşirile de urgenţă erau închise pentru a nu permite intrarea celor fără bilete. Cele mai multe dintre victime aveau între 17 şi 30 de ani. Au murit doi dintre proprietarii clubului şi toţi cei şase membri ai trupei “Storm”. Gilbert Bas, managerul clubului, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

9. Incendiul din clubul “Khromaya Loshad”

156 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul izbucnit în clubul “Khromaya Loshad” din Perm (Rusia), în decembrie 2009. Ca şi în Club Colectiv, în “Khromaya Loshad” acoperişul s-a aprins din cauza artificiilor folosite la cea de-a opta aniversare a inaugurării localului. Focul s-a extins rapid, cuprinzând pereţii şi decoraţiile din lemn. 94 de persoane au murit în timpul incendiului, iar 62 după zile de spitalizare. Mulţi oficiali sunt în continuare judecaţi pentru implicarea lor în incident. Sunt vizaţi, printre alţii, Anatoly Zak, coproprietar al clubului, Svetlana Yefremova, director executiv al clubului, Sergei Derbenyov, directorul companiei care a pus la cale spectacolul pirotehnic, dar şi autorităţi acuzate de neglijenţă în serviciu.

8. Incendiul din Discoteca Ozone

162 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul izbucnit la Discoteca Ozone din Quezon City (Filipine), în martie 1996. 400 de persoane s-au înghesuit într-o locaţie care avea o capacitate de doar 35 de locuri. Cei mai mulţi dintre invitaţi erau tineri care sărbătoreau sfârşitul anului şcolar. Puţin după miezul nopţii, un incident produs în cabina DJ-ului a provocat incendiul devastator. Ieşirile de urgenţă erau inutilizabile, astfel că oamenii s-au călcat în picioare pentru a ajunge la intrarea principală. Şase dintre proprietarii localului au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare. Au ajuns după gratii şi 12 oficiali ai primăriei locale care au permis funcţionarea clubului în condiţii ilegale.

7. Incendiul din “Beverly Hills Supper Club”

În mai 1977, “Beverly Hills Supper Club” era o mare atracţie. În fatidica seară din 28 mai 1977, peste 3.000 de americani din întreaga ţară s-au adunat în local pentru a asista la un concert al lui John Davidson. Peste 1.000 de persoane se aflau doar în “Cabaret Room”. Din cauza unor probleme tehnice, a izbucnit un incendiu care s-a extins rapid. Supraaglomerarea a făcut ca procesul de degajare să se facă anevoios. În momentul în care luminile s-au stins, panica a pus stăpânire pe întreg complexul, iar oamenii, disperaţi, au început să se calce în picioare în drum spre ieşire. 165 de persoane au murit, printre care două femei însărcinate şi directorul de muzică al lui John Davidson. S-a spus că tragedia s-a produs din cauza unui scurtcircuit, combinat cu supraaglomerare şi faptul că ieşirile de urgenţă erau greu accesibile. Există însă şi o teorie a conspiraţiei care susţine că în tragedia a fost implicată Mafia. Richard Schilling Jr., proprietarul clubului, ar fi primit un bilet de ameninţare cu câteva zile înainte de producerea incidentului.

6. Incendiul din “Club Republica Cromanon”

194 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul produs în “Club Republica Cromanon” din Buenos Aires (Argentina), în decembrie 2004. Scenariul este unul devenit clasic. Avem concertul unei trupe rock, “Callejeros”, un club care funcţiona în baza unor avize obţinute ilegal şi efecte pirotehnice care au făcut să se aprindă pereţii şi tavanul izolat cu substanţe total nepotrivite. Singura diferenţă este că, de această dată, efectele pirotehnice au fost puse în scenă de fanii trupei, deşi membrii “Callejeros” le-au cerut în mod special să nu apeleze la aşa ceva. Printre victime s-au numărat iubita liderului trupei, soţia managerului trupei şi alte rude ale membrilor trupei. Ieşirile de urgenţă erau blocate pentru ca oameni fără bilet să nu intre sau clienţii care nu şi-au achitat consumaţia să nu plece. Primarul Anibal Ibarra a fost demis, patronul clubului, Emir Omar Chaban, a fost condamnat la peste 10 ani de închisoare, Diego Arganaraz, managerul “Callejeros”, a fost condamnat la 56 de ani de închisoare, iar comisarul Carlos Diaz a fost condamnat la opt ani de închisoare după ce a recunoscut că a luat şpagă pentru a trece cu vederea ilegalităţile observate la “Club Republica Cromanon”. Ulterior, şi membrii trupei “Callejeros” au fost condamnaţi la câte şapte ani de închisoare.

5. Incendiul din “Club Rhythm”

5

209 persoane şi-au pierdut viaţa într-un incendiu petrecut în Club Rhythm din Mississippi (SUA), în aprilie 1940. Sute de persoane, în majoritate afro-americani, se strânseseră pentru a asista la concertul lui Walter Barnes. Unul dintre spectatori a aprins un chibrit, iar întreaga structură din lemn tratat cu insecticid pe bază de gaz metan s-a aprins instantaneu. Întreaga clădire s-a prăbuşit într-o oră de la izbucnirea incendiului. Ca de obicei, ieşirile de urgenţă erau blocate, pentru a nu intra cei fără bilet, dar şi geamurile erau acoperite pentru ca dornicii să nu poată viziona spectacolul fără să plătească. Walter Barnes şi cei mai mulţi membri ai trupei sale, The Royal Creolians, şi-au pierdut viaţa în incendiu. Se spune că Walter le-a solicitat colegilor săi să continue să cânte pentru ca oamenii să nu se calce în picioare. Walter Brown, toboşarul The Royal Creolians, a scăpat cu viaţă, dar a jurat să nu mai cânte din acel moment. Tragedia a inspirat mai mulţi artişti precum Howlin wolf sau John Lee Hooker şi a dus la crearea unui muzeu şi a unui film documentar.

4. Incendiul de la Discoteca Fuxin

234 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul produs la Discoteca Fuxin din oraşul chinez cu acelaşi nume, în noiembrie 1994. Incendiul a fost provocat de neglijenţa unui tânăr care şi-a aprins o ţigară cu un ziar căruia i-a dat foc, iar apoi l-a aruncat, încă aprins, sub o canapea. Deşi erau aproape 1.000 de persoane în locaţie, discoteca nu avea ieşiri de urgenţă. Managerii localului au ajuns după gratii, iar primarul din Fuxin a fost demis.

3. Incendiul din Club Kiss

Cea mai recentă tragedie înregistrată într-un club de noapte s-a petrecut în ianuarie 2013, în Club Kiss din Santa Maria (Brazilia). 236 de persoane, în majoritate studenţi, şi-au pierdut viaţa în timpul unui concert pus la cale de trupele “Pimenta e seus comparsas” şi “Gurizada Fandangueira”. Cei de la “Gurizada Fandangueira” au folosit în interiorul clubului artificii care trebuiau folosite doar în exterior. Au ales această variantă pentru că artificiile de interior erau mult mai scumpe. O scânteie a aprins buretele de pe pereţi, iar ulterior focul s-a extins la tavan. Ca de obicei, clubul nu era dotat cu cele necesare şi exista o singură cale de acces. Multe dintre victime şi-au pierdut viaţa pentru că, în învălmăşeala creată, au confundat ieşirea principală cu uşa care ducea către toalete.

2. Incendiul din Luoyang

Produsă în decembrie 2000, tragedia din Luoyang este atipică, dar s-a soldat, din păcate, cu 309 morţi. Mulţi tineri sărbătoreau Crăciunul cu o petrecere organizată la un bar situat la etajul al patrulea al Turnului Dongdu. La etajele 2 şi 3 exista un minişantier pe care mai mulţi muncitori lucrau în ziua respectivă. Aceştia au produs un incendiu, iar cei de la petrecere s-au panicat şi au început să caute cu disperare ieşirea de urgenţă care oricum era blocată. Iar cum lifturile nu funcţionau, oamenii au decis să sară de la etaj de pe balcon. 309 persoane au murit, majoritatea călcate în picioare sau ca urmare a rănilor suferite din cauza acţiunii de a se arunca de la etaj. 12 persoane, inclusiv muncitorii care au produs incendiul şi au fugit de la locul faptei fără a anunţa forţele de ordine, au ajuns după gratii.

1. Incendiul din Club Cocoanut Grove

1

Cea mai mare tragedie dintr-un club de noapte s-a petrecut pe 28 noiembrie 1942, în Boston, Massachusetts (SUA). Deţinut de cunoscutul mafiot Barney Welansky, Club Cocoanut Grove era un local plin cu palmieri falşi, bamboo şi un acoperiş din lemn care să poată fi îndepărtat fără probleme în nopţile călduroase. Welansky era prieten apropiat cu primarul Maurice Tobin, astfel că nu-l interesa măsurile de siguranţă, ieşirile de urgenţă sau să aibă personal calificat. Pe 28 noiembrie 1942, peste 1.000 de persoane s-au înghesuit în local pentru a sărbători Ziua Recunoştinţei, deşi capacitatea maximă era de 350 de locuri. A fost nevoie ca un palmier din cauciuc să ia foc pentru ca incendiul să se extindă cu rapiditate. Legenda spune că palmierul a luat foc după ce un puşti de numai 16 ani a aprins un chibrit. Oamenii s-au călcat în picioare pentru a ajunge spre singura ieşire utilizabilă. Multe dintre victime au fost luate prin surprindere şi au murit cu băuturile în mâini. 492 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul din Club Cocoanut Grove, tragedie care a dus la schimbări esenţiale în legislaţia americană. Barney Welansky a fost condamnat la 15 ani de închisoare, dar a fost eliberat de bunul său prieten, primarul Maurice Tobin, după numai patru ani. A murit la scurt timp, de cancer.

318 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv