UPDATE: Duminică, 3 noiembrie, bilanțul morților a crescut la 217 victime, însă autoritățile se tem că numărul acestora va crește în continuare. Încă decolmatată cea mai mare parcare subterană din oraș, de la un mare centru comercial, cu 700 de locuri de parcare.
UPDATE: Duminică, 3 noiembrie, regele Felipe al VI-lea al Spaniei, regina Letizia și premierul Pedro Sanchez au venit după 5 zile la sinistrații din orașul Paiporta din provincia Valencia, însă au fost huiduiți de aceștia, care au aruncat în ei cu bucăți de noroi. Oamenii, nemulțumiți că nu au fost avertizați din timp asupra inundațiilor, se confruntă cu problema hranei. Au primit cu întârziere apă potabilă, nu au niciun magazin deschis în apropiere de unde să își poată procura ceva de mâncare.
UPDATE: Vineri, 1 noiembrie, bilanțul provizoriu a urcat la 205 persoane decedate în Valencia, Castilla-La Mancha și Andaluzia.
„În prezent, și provizoriu, numărul victimelor este de 202” numai în regiunea Valencia, potrivit unui comunicat al serviciilor de urgență din această regiune, de departe cea mai afectată de tragedie. Alte două decese au avut loc, de asemenea, în regiunea învecinată Castilla-La Mancha și unul în Andaluzia, în timp ce un număr mare de persoane, al căror număr nu este cunoscut, sunt încă date dispărute.
UPDATE: MAE a anunțat că un român a murit în inundații.
UPDATE: Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în inundaţiile devastatoare care au lovit regiunea spaniolă Valencia a crescut la cel puţin 155, a anunţat, joi, guvernul regional, transmite agenţia DPA. Zeci de persoane sunt în continuare date dispărute.
UPDATE: Până joi la prânz, autoritățile spaniole nu au semnalat decesul vreunui cetățean român, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.
Inundaţii catastrofale s-au produs în regiunea Valencia din Spania, unde a plouat în 8 de ore cât într-un an întreg, iar meteorologii prognozează că ploile diluviene vor continua până la sfârșitul săptămânii.
Șuvoaiele de apă revărsate au rupt 4 poduri, au distrus porțiuni de drumuri și au intrat în casele oamenilor. Unii dintre ei s-au salvat urcându-se în pomi.
Cu cel puţin 95 de persoane au murit, dar numărul lor ar putea crește, deoarece sunt zeci de dispăruți, între care și români – cea mai mare comunitate de conaționali din Spania, 100.000 de persoane, trăind în Valencia.
În regiune au rămas fără energie electrică 150.000 de familii, care nu au posibilitatea să-și încarce telefoanele și să poată comunica.
Trenurile spre Madrid și Barcelona au fost anulate, iar cursurile școlare și activitatea altor servicii esențiale au fost suspendate în zonele cele mai afectate.
MAE verifică informațiile cu privire la semnalarea dispariției a 22 cetățeni români
Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a informat că reprezentanții Consulatului României la Castellón de la Plana verifică informațiile cu privire la semnalarea dispariției a 22 cetățeni români, în inundațiile din regiunea Valencia.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellon de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34.964.212.446, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Consulatului României la Castellon de la Plana: +34 677 842 467.
Armata intervine în zonele calamitate
Peste 1.000 de soldați din unitățile de intervenție de urgență au fost desfășurați în zonele devastate. Nouă experți criminaliști au fost trimiși de guvern la Valencia, pentru identificarea trupurilor neînsuflețite.
Guvernul a decretat 3 zile de doliu, iar premierul Pedro Sanchez a anunțat că va declara Valencia zonă calamitată.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe X că Europa este pregătită să ajute, întrucât „ceea ce vedem în Spania este devastator”.
Fenomenul „DANA”, vinovat
Fenomenul este cunoscut pe plan local sub numele de „DANA”, un acronim spaniol pentru depresiune izolată la mare altitudine (depresión aislada en niveles altos). Spre deosebire de furtunile sau vijeliile obişnuite, se poate forma în mod independent din curenţii jet polari sau subtropicali, relatează Reuters.
Atunci când aerul rece suflă peste apele calde ale Mediteranei, aerul mai cald se ridică rapid şi formează nori denşi, încărcaţi cu apă, care pot rămâne deasupra aceleiaşi zone timp de mai multe ore, ceea ce le sporeşte potenţialul distructiv. Potrivit meteorologilor, acest fenomen provoacă uneori grindină de mari dimensiuni şi tornade, aşa cum s-a întâmplat săptămâna aceasta.
Estul şi sudul Spaniei sunt deosebit de predispuse la acest fenomen datorită localizării între Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană. Masele de aer cald şi umed şi fronturile reci se întâlnesc într-o regiune în care munţii favorizează formarea norilor de furtună şi a precipitaţiilor.
Fenomenul DANA din această săptămână a fost una dintre cele mai intense trei astfel de furtuni înregistrate în ultimul secol în regiunea Valencia, a declarat Ruben del Campo, purtător de cuvânt al agenţiei meteorologice naţionale din Spania, Aemet.
„Previziunile au fost în concordanţă cu ceea ce s-a întâmplat. Însă, într-o zonă situată între Utiel şi Chiva, în provincia Valencia, precipitaţiile au depăşit 300 de litri pe metru pătrat. În acea zonă, sistemele de furtună s-au format şi regenerat continuu”, a explicat el.