Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul a aprobat creşterea voluntară cu 200 de lei, scutită de taxe, a salariului minim / PARLAMENT: Legea offshore a primit votul final la Camera Deputaților și merge la promulgare la Iohannis

Breaking News:

MAE: 50 de cetăţeni români se află în continuare blocați în aeroportul din Cancun

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) precizează că 50 de turiști români se află în continuare în aeroportul din Cancun, în aşteptarea curselor de retur, după ce autoritățile din Mexic le-au interzis intrarea în țară.

Ministerul Afacerilor Externe

O echipă desemnată de consulul onorific al României din acest oraş s-a deplasat la aeroport, în vederea furnizării de alimente şi apă pentru cetăţenii români. Acestea au fost preluate de către funcţionarii din cadrul aeroportului şi vor fi distribuite cetăţenilor români.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că a continuat demersurile diplomatice pe lângă autorităţile mexicane. În cursul zilei de marţi, conducerea MAE a avut o convorbire în format videoconferinţă cu ambasadorul Statelor Unite Mexicane la Bucureşti, Jose Guillermo Ordorica Robles.

Potrivit unui comunicatul transmis marți seară, partea română „a exprimat îngrijorarea şi nemulţumirea cu privire la situaţiile generate de deciziile autorităţilor mexicane referitoare la accesul turiştilor români în Mexic şi de tratamentul la care sunt supuşi cetăţenii români la intrarea pe teritoriul acestui stat”, precizează sursa citată.

Ministerul a solicitat clarificarea imediată a motivelor deciziilor autorităţilor mexicane de a nu permite intrarea pe teritoriul mexican şi luarea măsurilor necesare, în regim de urgenţă, astfel încât drepturile cetăţenilor români să fie respectate, inclusiv din perspectiva condiţiilor asigurate pe durata procedurilor desfăşurate în aeroport.

MAE subliniază importanţa informării temeinice anterior călătoriei în străinătate, inclusiv prin consultarea informaţiilor disponibile pe site-ul MAE, la secţiunile Sfaturi şi alerte de călătorie şi Atenţionări de călătorie în context COVID-19.

În acest context, MAE reaminteşte că, în conformitate cu informaţiile comunicate public de către autorităţile mexicane şi disponibile pe pagina de internet a MAE, la “Atenţionări de călătorie” în context COVID-19, având în vedere măsurile adoptate pentru gestionarea pandemiei, pe Aeroportul Internaţional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea persoanelor care demonstrează, cu documente justificative, că efectuează o călătorie esenţială, turismul nefiind inclus în această categorie. Persoanele care nu pot demonstra caracterul esenţial al călătoriei sunt respinse la frontieră şi returnate în statul de domiciliu/reşedinţă cu primul zbor disponibil.

Cu privire la Aeroportul Internaţional din Cancun, autorităţile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres etc.) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic, precizează reprezentanţii ministerului român.

De asemenea, MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români să manifeste precauţie cu privire la decizia de a călători în scop turistic în această perioadă, mai ales în cazul destinaţiilor care sunt afectate de pandemia de COVID-19. MAE reaminteşte, în context, că zonele Ciudad de Mexico şi Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roşie, iar Cancun, zonă portocalie).

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 şi 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072. 

5 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv