Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

PE: A 3-a rundă de negocieri pe tema certificatului COVID a eșuat, înaintea summitului din 24-25 mai

A 3-a rundă de negocieri a eșuat, marți, dar o a patra va fi desfășurată, joi, între eurodeputaţi şi guvernele statelor UE, pe tema certificatului sanitar european pentru COVID-19.

Acordul nu a fost obținut, în pofida unei propuneri de compromis din partea Parlamentului European, care inițial ceruse ca statele membre să suporte costul testelor PCR, relatează AFP.

Eurodeputaţii au propus să se recurgă la o finanţare europeană pentru plata acestor teste, şi anume ”instrumentul de ajutor de urgenţă”, folosit în timpul acestei pandemii în special pentru achiziţia de vaccinuri, şi alocarea unei ”sume substanţiale” pentru a li se garanta cetăţenilor teste accesibile gratuite.

Un alt punct de dezacord este cererea eurodeputaţilor să se garanteze că titularii certificatului nu vor fi supuşi carantinei sau unor teste suplimentare în ţara de destinaţie. Dar statele membre, în această chestiune care ţine înainte de toate de competenţa lor, doresc să-şi rezerve dreptul de a institui astfel de măsuri, mai ales în situaţii excepţionale, precum răspândirea unor noi variante ale coronavirusului.

Prin urmare, eurodeputaţii s-au arătat dispuşi să facă o concesie, renunţând la cererea privind interzicerea instituirii unor astfel de restricţii, dar au solicitat în schimb ca ele să fie justificate pe baza avizelor Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (ECDC). Însă statele membre nu doresc să fie obligate să informeze Parlamentul European asupra măsurilor antiepidemice pe care le consideră oportune.

Obiectivul este ca acest „certificat verde digital” să devină operaţional până la sfârşitul lunii iunie, pentru a înlesni libera circulaţie în interiorul UE în sezonul estival.

Certificatul ar trebui să ateste că titularul său a fost vaccinat anti-COVID-19, sau are un test negativ recent ori este imunizat după o infecţie cu noul coronavirus.

În faţa procesului decizional greoi la nivel european, unele state membre îşi creează deja propriile certificate sanitare. ‘„Avem nevoie de un acord săptămâna aceasta”, a atenţionat eurodeputata olandeză Sophie in’t Veld (Renew Europe).

Certificatul sanitar european se află pe agenda summitului european din 24-25 mai. Un eventual acord va trebui apoi să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie.

Pentru a nu se mai impune o aprobare a acestuia din urmă, statele membre au ameninţat că ar putea introduce acest certificat pe calea unei simple recomandări neconstrângătoare, soluţie care, spre deosebire de legislaţia propusă, nu ar mai necesita votul eurodeputaţilor.

20 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv