Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul a amânat prin OUG amânarea creșterii alocațiilor / POLITICĂ: Dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură, marți / POLITICĂ: Votul pentru noul Avocat al Poporului a fost amânat până după decizia CCR din 29 iunie / Fabian Gyula a fost validat deja în comisiile juridice / ANM / Cod Roșu și Portocaliu de caniculă și furtuni în jumătatea de vest a țării / Cod Galben în rest /

Breaking News:

Statele UE, acord final pentru Fondul de 17,5 mld. euro privind o tranziţie justă

Ţările membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat, luni, regulamentul de instituire a Fondului de 17,5 miliarde euro cu ajutorul căruia tranziţia verde va deveni mai echitabilă şi mai favorabilă incluziunii, informează presa internațională.

Fondul va finanţa proiecte de reducere a costurilor socio-economice pentru comunităţile care depind în mare măsură de combustibilii fosili sau de sectoare industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră şi care au nevoie să îşi diversifice economia locală. Prin urmare, banii nu pot fi folosiţi pentru energie nucleară sau combustibili fosili, inclusiv gaze naturale.

Prin acești bani se urmăreşte prevenirea adâncirii disparităţilor, cu investiții în teritoriile care trebuie să elimine treptat producţia şi utilizarea cărbunelui, lignitului, turbei şi şistului bituminos sau să transforme industriile extrem de poluante.

Polonia va beneficia de cei mai mulți bani, fiind urmată de Germania şi România – ţări cu regiuni unde mineritul este principala activitate economică.

Finanţarea va fi acordată numai pe baza unor planuri teritoriale pentru o tranziţie justă, care urmează să fie elaborate de statele membre, împreună cu autorităţile locale şi regionale relevante. Planurile vor identifica teritoriile cele mai afectate şi nevoile lor de investiţii.

Cuantumul total de 17,5 miliarde euro (la preţurile din 2018) este compus din 7,5 miliarde euro disponibile pentru angajamentul bugetar pentru perioada 2021 – 2027 şi din 10 miliarde euro din partea Instrumentului de redresare (Next Generation EU) disponibile în anii 2021, 2022 şi 2023.

Iniţial, Comisia Europeană a propus alocarea a 40 de miliarde de euro.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv