Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Masca este obligatorie și în București în aer liber: Centrul Vechi, pieţe, târguri, staţii STB şi CFR (Hotărâre CMSU) /

 

Breaking News:
 
Asaltul oligarhului Plahotniuc în Republica Moldova

UPDATE! Criză la Chișinău: Curtea Constituțională l-a suspendat pe Dodon, a dizolvat Parlamentul și consideră ilegal noul guvern condus de Maia Sandu

UPDATE 10 iunie: Statele Unite recunosc legitimitatea Parlamentului de la Chișinău: ”Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale. Voința poporului moldovenesc exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără amestec. Asigurarea unui viitor prosper și democratic pentru Moldova și cetățenii săi este un obiectiv comun, pe care Statele Unite vor continua să îl sprijine”, a transmis Departamentul de Stat al SUA, într-un comunicat de presă.

SUA recunosc legitimitatea Parlamentului de la Chișinău, dizolvat de Curtea Constituțională

UPDATE: Uniunea Europeană recunoaște legitimitatea noului Guvern al Republicii Moldova. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini și comisarul european Johannes Hahn au emis un comunicat în care scriu că UE este „pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic”.

Uniunea Europeană recunoaște legitimitatea noului Guvern al Republicii Moldova
(sursa foto publika.md)

La Chișinău a izbucnit o criză politică fără precedent: Curtea Constituțională, controlată de Vladimir Plahotniuc – liderul Partidului Democrat (PDM) și cel mai bogat om din Republica Moldova -, l-a suspendat, duminică, pe președintele Igor Dodon și a dizolvat Parlamentul, numindu-l pe Pavel Filip șef interimar al statului. 

Filip a anunțat deja alegeri anticipate în septembrie, însă deputații au adoptat duminică o hotărâre prin care declară ca fostul Guvern Filip este ilegal, iar statul a fost uzurpat. 

Deputaţii din Blocul proeuropean ACUM, reprezentat de Maia Sandu şi Andrei Năstase, s-au aliat cu socialiştii preşedintelui pro-rus Igor Dodon şi au format, sâmbătă, un nou Guvern, condus de Maia Sandu, numită de Legislativ. Maia Sandu a făcut apel la instituții să treacă de partea poporului. 

Însă Curtea Constituțională a decis că decizia Parlamentului este ilegală.

Partidul Democrat al oligarhului Plahotniuc a încercat să contracareze mișcarea, organizând un protest, la care a adus oameni cu autobuzele. În fața instituțiilor statului au fost instalate deja corturi, semn că manifestația nu se va încheia curând. Dar sunt maxim 4.000 de protestatari, prea puțini pentru a-i asigura victoria.

La alegerile din 24 februarie, PDM a obţinut 30 de mandate în Parlamentul de la Chișinău, din totalul de 101. Aceasta, după ce oamenii lui Vladimir Plahotniuc au schimbat legislaţia electorală şi a redesenat circumscripţiile electorale.

Plahotniuc este acuzat că a ajutat mafia rusească să spele 23 de miliarde de dolari și a coordonat dispariţia unui miliard de dolari (18%) din PIB-ul Moldovei.

Plahotniuc mai controlează 10 mandate – 3 independenţi şi cei 7 deputaţi ai lui Ilan Şhor -, ajungând să dețină 40 de voturi în Parlament, darfără a obține majoritatea. De cealaltă parte, 35 de mandate sunt ale socialiştilor, iar 26 ale Blocului ACUM.

Igor Dodon a cerut ajutor internațional pentru tranziția puterii către noua majoritate.

2 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv