Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: Șeful Secţiei de Chirurgie Cardiacă din Timișoara, Marinel Gașpar, a fost arestat preventiv după ce a fost prins când lua mită / POLITICĂ: Camera Deputaților a adoptat Legea de creștere a lefurilor pentru aleșii locali / Penalii Costel Alexe și Mihai Chirica de la Iași, judecați pentru corupție, vor primi și ei indemnizații mărite, până la sentința definitivă / 

Breaking News:

Alain Delon împlineşte 80 de ani

Faimosul actor Alain Delon, unul dintre simbolurile cinematografiei franceze la nivel mondial dar şi reper între actorii lumii, împlineşte astăzi 80 de ani. 

alain delon cinemagia 2
Sursă foto: cinemagia.ro

Pe numele său întreg Alain Fabien Maurice Marcel Delon, s-a născut la Sceaux, Hauts-de-Seine, în apropiere de Paris, la 8 noiembrie 1935.

A urcat rapid pe firmament, la doar 23 de ani fiind comparat cu faimoșii actori francezi Gerard Philipe și Jean Marais, dar și cu actorul american James Dean, se arată pe site-ul său oficial www.alaindelon.ch.

Începând cu 1956, a fost cel mai vizibil actor al cinematografiei franceze, alături de Louis de Funes și Jean-Paul Belmondo, jucând în peste 100 de filme și având peste 100 de milioane de vizionări. Era numit de către mass-media anglo-saxonă ”bărbatul Brigitte Bardot” datorită aspectului său, fiind un bărbat extrem de atrăgător și, totodată, a succesului său mondial.

zorro

Alain Delon a lucrat cu mari nume ale cinematografiei franceze și italiene, precum Yves și Marc Allegret, Rene Clement, Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni, Henri Verneuil, Jacques Deray, Georges Lautner, Joseph Losey, Jean-Luc Godard și Louis Malle.

I-a avut parteneri pe Romy Schneider în “Piscina”,  pe Burt Lancaster în “Ghepardul”, pe Jean Gabin, Lino Ventura și Amedeo Nazzari – în “Clanul Sicilienilor”, pe Jean-Paul Belmondo în “Borsalino”, dar şi pe Catherine Deneuve, Simone Signoret și Yves Montan, Marlon Brando. Cu mulți dintre ei a fost prieten și în viața sa personală.

la piscine 2
Cu Romy Schneider în “Piscina”

În viaţa personală, relația lui Alain Delon cu actrița Romy Schneider a durat aproximativ cinci ani, apoi a fost căsătorit cu actrița Nathalie Barthélemy, care i-a dăruit primul său copil, Anthony. Legătura cu actrița Mireille Darc a durat 15 ani, dar nu au avut copii, iar relația cu modelul olandez Rosalie van Bremen, cu care a avut doi copii — Anouchka și Alain-Fabien, s-a încheiat în octombrie 2002.

Soldat, chelner, vânzător, hamal

La 17 ani, Alain Delon s-a înrolat în armata franceză, participând în războiul din Indochina. În 1955 a revenit la Paris, unde a avut o serie de slujbe, printre care chelner, vânzător sau hamal în Les Halles, potrivit cinemagia.ro. Nemulțumit, se hotărăște să înceapă o carieră în actorie.

În 1957 își face debutul în filmul lui Yves Allégret ”Quand la femme s’en mele”.

În 1960, Alain Delon devine star de cinéma sub bagheta regizorului René Clément în filmul “Plein Soleil”, adaptare a romanului “Domnul Ripley”, de Patricia Highsmith.

plein soleil
Plein Soleil

A urmat un film devenit clasic: ”Rocco e i suoi fratelli” (1960), regizat de Luchino Visconti, avându-i ca parteneri pe Renato Salvatori și Annie Girardot.

Pelicula a luat premiul Special al Juriului la Festivalul Filmului de la Venetia.

În 1962 a apărut alături de Monica Vitti în ”Eclipsa”, un alt film celebru în regia lui Michelangelo Antonioni.

Eclipsa
Eclipsa

”Il Gattopardo” (Ghepardul, 1963), unde joacă alături de Burt Lancaster, Claudia Cardinale, Giuliano Gemma și Terence Hill, este pelicula care a obținut premiul Palme d’Or la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes.

În 1963 joacă în ”La Tulipe noire”, de Christian-Jaque.

În 1967, Alain Delon joacă împreună cu prima sa soţie, Nathalie, în “Le Samouraï”, de Jean-Pierre Melville. Rolul Jeff Costello l-a consacrat pe actor în rolul luptătorului rebel.

alain-delon-le-samourai
Samuraiul (sursă foto: ici.tf1.fr)

Alte două filme faimoase sunt: “Soleil rouge” (Soarele Roşu), realizat în 1971, în care Delon joacă împreună cu Toshiro Mifune, Charles Bronson şi Ursula Andress…

soleil rouge
Soarele Roşu “Soleile Rouge” Sursă foto: alaindelon.tumblr.com

… şi “Adieu l’ami” (1968), cu Charles Bronson. 

adieu-l ami-
Adio, prietene! (sursă foto: cinemagia.ro)

În anii ’80 s-a afirmat ca regizor și a abordat roluri sofisticate precum cel din ”Un amour de Swanh (1984).

Alain Delon a debutat, în 1988, ca actor de televiziune în serialul ”Cinéma”. În 1998, l-a reîntâlnit pe Jean Paul Belmondo în comedia lui Patrice Leconte, ”Une chance sur deux”.

În ultimii ani, Alain Delon s-a relansat în lumea teatrului, în care a debutat în 1961, în piesa lui John Ford ”Dommage qu’elle soit une putain”. În 2004, a evoluat în ”Les montagnes russes” de Eric Assous. Apoi, împreună cu Mireille Darc, a apărut într-un alt spectacol, pe scena de la Marigny, în ”Sur la route de Madison”, după un roman de Robert James Waller, regia Anne Bourgeois. În 2008, a jucat în ”Love Letters”, cu Mireille Darc și Anouk Aimée.

Începând din ianuarie 2011, Alain Delon a jucat împreună cu fiica sa, Anouchka, în piesa ”Une journée ordinaire”, cu care, în 2013, a efectuat un turneu în Franța.

Alain+Delon+Gilles+Jacob+IL+Gattopardo+Premiere cannes 2010
La Cannes 2010 (sursă foto zimbio.com)

Premii:

– în 1972, premiul David de Donatelli la Festivalul de la Taormina

– 1984, Premiul César pentru rolul din ”Nôtre Histoire”, în care a jucat alături de Nathalie Baye

– în februarie 1995, premiul Ursul de Aur pentru întreaga sa carieră, la Festivalul de la Berlin.

Omagiu întregii cariere cinematografice

După Jean-Paul Belmondo în 2011, Festivalul de la Cannes i-a adus în 25 mai 2013, un omagiu întregii cariere cinematografice a actorului Alain Delon, în ajunul anunțării palmaresului celei de-a 66-a ediții, prin proiecția filmului ”Plein Soleil” (1960), al lui René Clément, într-o versiune restaurată inedită.

Alain Delon este Comandor al Ordinului Artelor și Literelor (1986) și Cavaler al Legiunii de Onoare (1990). A fost promovat la rangul de officier (ofițer) în 2005.

Din 1984, Delon locuiește în Elveția, în regiunea Geneva, iar în luna martie 2000 a primit cetățenia elvețiană.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv