Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: USR, Forța Dreptei și 2 PNL-iști au atacat la CCR legea pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea / Moşteanu: „Am blocat proiectul, nu va creşte niciun fel de taxă” / 

Breaking News:

ANCOM a adoptat planul de acţiuni pentru anul 2023

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a adoptat planul de acţiuni pentru anul 2023.


Principalele proiecte privesc revizuirea pieţelor de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile, a pieţei serviciilor de acces local la puncte fixe, dar şi actualizarea cadrului de reglementare tehnică şi economică a serviciilor de comunicaţii electronice, în conformitate cu Legea nr. 198/2022, care asigură transpunerea Codului European al Comunicaţiilor Electronice.

Pentru continuarea implementării prevederilor Legii Infrastructurii, Autoritatea va stabili anul acesta tarifele orientative de acces la unele infrastructuri fizice rutiere.

Pentru creşterea gradului de informare atât a furnizorilor, cât şi a utilizatorilor finali, ANCOM va publica o listă a zonelor fără servicii funcţionale de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix şi un studiu privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a reţelelor publice fixe de comunicaţii electronice, capabile să furnizeze servicii de comunicaţii electronice în bandă largă.

În contextul Acordului din 11 februarie 2022 privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între România şi Republica Moldova, ANCOM va elabora un raport comun împreună cu autoritatea omoloagă din ţara vecină privind evoluţiile înregistrate în 2022.

Autoritatea precizează că va revizui prevederile Deciziei nr.353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio pentru a detalia la nivelul legislaţiei secundare prevederile cadrului legislativ naţional.

De asemenea, anul acesta, ANCOM va elabora o decizie privind aprobarea variantei actualizate a Tabelului Naţional de Atribuire a Benzilor de Frecvenţe (TNABF) şi va actualiza interfeţele radio RO-IR din Decizia nr. 311/2016 privind frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere.

Având în vedere modificările apărute la nivelul legislaţiei primare, a evoluţiei tehnologice şi a contextului naţional şi european, ANCOM va revizui şi actualiza cadrul legal secundar în domeniul securităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice. Prin această acţiune, vor fi actualizate prevederile deciziei privind stabilirea măsurilor minime de securitate ce trebuie luate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra furnizării reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice.

Autoritatea va monitoriza aplicarea Regulamentului nr. 2018/644 privind livrarea coletelor transfrontaliere prin colectarea şi verificarea datelor statistice şi a informaţiilor transmise de către furnizorii de servicii poştale. Aceste date sunt transmise apoi către Comisia Europeană şi puse la dispoziţia celor interesaţi prin aplicaţia care le permite să afle costurile trimiterii unui colet în şi din orice stat din Uniunea Europeană.

Alte proiecte ce vizează piaţa serviciilor poştale se referă la revizuirea regimului de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poştale, realizarea unui studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poştale, a unui raport privind calitatea serviciilor de coletărie şi impactul comerţului electronic asupra pieţei serviciilor poştale în cursul anului 2022, dar şi a raportului privind indicatorii statistici ai sectorului.

În cursul anului, ANCOM va elabora strategia de reglementare în comunicaţii electronice 2026 şi strategia de reglementare în domeniul serviciilor poştale 2025. Planificarea a devenit posibilă odată cu stabilizarea reformei legislative şi configurarea dinamicii competitive, inclusiv în urma licitaţiilor de frecvenţe radio organizate în 2021 şi 2022.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv